Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Týchto päť kozmetických výrobkov je nebezpečných, varujú hygienici

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ide o prostriedky na bielenie pokožky, v ktorých bola zistená látka hydrochinón.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na päť nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému RAPEX kontrolný orgán vo Francúzsku.

Ide o prostriedky na bielenie pokožky, v ktorých bola zistená látka hydrochinón. Tá je určená len pre profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn.

Hlavný hygienik SR Ivan Rovný varoval, že výrobky môžu spôsobiť kožné alergie. Je pritom možné, že sa vyskytujú aj na slovenskom trhu.

Prvý výrobkom je krém na bielenie pokožky s názvom Medicated Fade Creme with Sunscreen značky CLEAR Essence vyrobený v USA. Ďalej ÚVZ upozornil na olej na bielenie pokožky s názvom Lightening oil with carrot oil značky Caro Light z krajiny pôvodu Pobrežie Slonoviny.

Varovanie sa vzťahuje i na výrobok na bielenie pokožky Lightening beauty lotion with carrot oil značky Caro Ligt vyrobený v Kongu, na mydlo na bielenie pokožky s názvom Lightening beauty soap značky Caro White a na krém na bielenie pokožky Lightening beauty cream značky Caro Light, oba z Pobrežia Slonoviny.

Výrobcom prvého menovaného výrobku je americká spoločnosť Bluefield Associates Ontario, zvyšné štyri kozmetické výrobky vyrobila spoločnosť Dream Cosmetics z Konga.