Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kto tvrdí, že sme v kauze parkovísk nekonali, klame, tvrdí Zvolenská

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bdžoch počas tlačovej konferencie na tému Parkovanie pred nemocnicami v Ružinove a Petržalke , 4. decembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerka zdravotníctva informovala, že rezort a UNB sa začali prenájmom parkovísk zaoberať hneď po nástupe do funkcie.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Za spoplatnenie parkovísk v areáli Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove a na Antolskej je zodpovedný predchádzajúci riaditeľ UNB Miroslav Bucha a bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smeru-SD) tak reagovala na vyjadrenia bývalého vedenia rezortu a vedenia UNB, ktoré v kauze vinu popierajú. Zvolenská zároveň uviedla, že ona so svojím tímom urobila maximum, aby v prípade nastal zvrat.

Do kritiky bývalého šéfa rezortu zdravotníctva sa Zvolenská pustila po dnešnom stretnutí so súčasným riaditeľom UNB Miroslavom Bdžochom. Ministerka zdravotníctva poukázala na to, že k podpisu koncesnej zmluvy na prenájom parkovísk došlo 6. novembra 2011. "V marci 2012 bývalý minister Ivan Uhliarik a vtedajšie vedenie nemocnice potvrdili, že s týmto riešením súhlasia," dodala Zvolenská.

Bývalý riaditeľ UNB Miroslav Bucha tvrdí, že v prípade podpisu koncesnej zmluvy postupoval správne. Uviedol, že projekt rekonštrukcie parkovísk bol a je pre UNB potrebný a z pohľadu finančných prínosov zmysluplný a nevyhnutný. Zdôraznil, že nemocnica ušetrila 257.000 eur, za ktoré koncesionár na vlastné náklady zrekonštruuje parkoviská a navyše bude mať po dobu desiatich rokov ročný príjem takmer 100.000 eur, ktorý UNB môže využiť v prospech občanov, pacientov. "Akékoľvek vyjadrenia v duchu, že som v rozpore so zákonom podpísal koncesnú zmluvu alebo nevýhodnú zmluvu pre nemocnicu odmietam," uviedol pre TASR Bucha.

Ministerka zdravotníctva informovala, že rezort a UNB sa začali prenájmom parkovísk zaoberať hneď po nástupe do funkcie. "Spolu s vedením UNB sme vykonali takmer 50 právnych krokov, aby sme preverili podmienky a platnosť zmluvy, pričom k dispozícii sú aj vyjadrenia Úradu pre verejné obstarávanie a okresnej prokuratúry," uviedla. Zopakovala, že zmluva je platná a UNB ju musí dodržať, inak by hrozilo, že UNB bude platiť koncesionárovi ušlý zisk a náhradu škody. "Nemôžeme si dovoliť zaplatiť milión eur súkromníkovi pre nič za nič, nebudeme ohrozovať poskytovanie zdravotníckej starostlivosti v nemocniciach UNB," povedala ministerka.

Riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch uviedol, že UNB sa stala rukojemníkom platnej zmluvy. "Našou snahou je aspoň vyrokovať zmiernenie dopadu tejto zmluvy na našich pacientov a zamestnancov," vysvetlil Bdžoch. Spomenul, že UNB sa podarilo vyrokovať aspoň to, aby parkovné nemuseli platiť darcovia krvi, ktorí idú na odbery či zdravotné sestry pracujúce v nočnej službe. Rokovania s koncesionárom podľa jeho slov naďalej pokračujú. "Snahou UNB je napríklad upraviť podmienky v prospech hendikepovaných pacientov, na ktorých sa pri uzatváraní zmluvy nepamätalo, predĺžiť časové benefity pre našich pacientov, no zatiaľ sa podarilo presadiť len to, čo sme spomínali," povedal Bdžoch.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bdžoch počas tlačovej konferencie na tému Parkovanie pred nemocnicami v Ružinove a Petržalke , 4. decembra 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na otázku, či o nájomnej zmluve nevedel počas svojho pôsobenia ako námestník predchádzajúceho riaditeľa, odpovedal, že nevedel ani o zmluve, ani o verejnom obstarávaní. "Bol som námestníkom pre chirurgické disciplíny, v čase štrajku lekárov som mal na starosti koordináciu zabezpečenia zdravotníckej starostlivosti," povedal Bdžoch.

Aktivisti protestujúci proti spoplatneniu parkovísk, ktoré vstúpilo do platnosti v pondelok 2. decembra, zorganizovali i dnes o 11.00 h protestné zhromaždenie pri spoplatnenom parkovisku v areáli nemocnice v Ružinove. Na štvrtok na 15.00 h chystajú podobnú akciu na Antolskej.

Spoplatnenie parkovania patrilo medzi naše prioritné témy




Nebudeme ohrozovať zdravotnú starostlivosť bratislavských nemocníc




Sme rukojemníkmi zmluvy, ktorá je platná




Protest na parkovisku pred nemocnicou v Ružinove