Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pred nemocnicou na Antolskej protestovali proti parkovnému

Protest proti plateniu parkovného pred nemocnicou na Antolskej ulici v Petržalke. Foto: TASR/Michal Svítok

Ako zdôraznil jeden zo signatárov občianskych protestov Miroslav Kollár, výber parkovného od pacientov a zdravotníckych zamestnancov je neoprávnený.

Bratislava 3. februára (TASR) – Protestné zhromaždenie približne stovky občanov sa dnes konalo pred budovou Univerzitnej nemocnice na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke. Účastníci - pacienti, lekári, zdravotný personál s podporou mestských i miestnych poslancov - vyjadrili nesúhlas so spoplatnením parkoviska pred nemocnicou súkromnou firmou. Táto situácia trvá už tri mesiace.

Inšpiráciou pre protest bolo aj rozhodnutie mestských poslancov na ostatnom rokovaní zastupiteľstva (30.1.), podľa ktorého má mesto podať na súd návrh na predbežné opatrenie, čím by sa vyberanie parkovaného pozastavilo až do právoplatného rozhodnutia. Mesto žiada prevádzkovateľa parkoviska o odstránenie rámp a elektrických prípojok, ktoré sú čiernou stavbou, teda bez stavebného povolenia. Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho mesto nemôže vstupovať do zmluvy medzi nemocnicou a súkromnou firmou. No investor stavby na mestských pozemkoch má vydané len dočasné stavebné kolaudačné povolenie, ktoré sa skončí 31. augusta. Ak nedôjde k dohode medzi mestom a firmou, tak od 1. septembra sa parkovisko vráti k pôvodnému režimu parkovania. Andrassy tiež pripomenul, že parkovanie v okolí petržalskej nemocnice má dlhodobé kapacitné problémy, preto mesto má prioritný záujem o také riešenie, aby parkovať v blízkosti nemocnice mohli predovšetkým pacienti.

Oslovení, skôr narodení účastníci na zhromaždení namietali predovšetkým výšku parkovného, ktorá je v základnej sadzbe stanovená na jedno euro za každú začatú hodinu, čo ich vychádza aj na päť až šesť eur v rámci jedného vyšetrenia. Na privysoké sadzby sa sťažoval aj zdravotný personál, ktorý slúži v nemocnici celú pracovnú zmenu.

Ako zdôraznil jeden zo signatárov občianskych protestov Miroslav Kollár, výber parkovného od pacientov a zdravotníckych zamestnancov je neoprávnený, lebo rampy na parkovisku postavila súkromná spoločnosť bez stavebného povolenia. Organizátori protestu prišli na zhromaždenie aj s výzvou „HORE rampy BEZ platenia“, v ktorej sa okrem iného uvádza, „aby už na verejnom majetku nedochádzalo k obohacovaniu sa súkromných firiem úžerou občanov platením parkovného, žiadame tento problém riešiť celoplošne. Iniciujeme v tomto smere návrh zákonnej úpravy tak, aby parkoviská vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja alebo obce, priliehajúce ku zdravotníckemu zariadeniu, boli pre verejnosť za účelom poskytovania a zabezpečovania zdravotnej starostlivosti bezplatné,“ priblížil Kollár. Má ísť o celoslovenskú kampaň pod skráteným názvom „HORE BEZ“.

Protestné zhromaždenie sa bude opakovať na budúci týždeň pred Univerzitnou nemocnicou v mestskej časti Ružinov, kde vznikla obdobná situácia. Podľa Kollára chcú občianski aktivisti rozšíriť protestnú iniciatívu „HORE BEZ“ po celom Slovensku.