Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Fakultná nemocnica Trnava má v prevádzke cholangioskop

Fakultná nemocnica v Trnave Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cholangioskop je zdravotnícke zariadenie na vyšetrenie žlčových ciest.

Trnava 24. apríla (TASR) - V priestoroch skiaskopického pracoviska Fakultnej nemocnice Trnava (FNT) oficiálne uviedli dnes do činnosti cholangioskop - zdravotnícke zariadenie na vyšetrenie žlčových ciest. Umožňuje ich vizuálnu kontrolu optickou metódou s možnosťou cieleného odberu vzoriek z podozrivých oblastí. FNT je prvé zdravotnícke zariadenie na Slovensku, kde sa cholangioskopické vyšetrenie realizuje.

Cholangioskopické vyšetrenie pomocou nového prístroja sa bude používať u pacientov s podozrením na nádorové ochorenie. Možnosť odberu vzoriek z podozrivých miest a následná biopsia zabezpečí efektívne určenie diagnózy a potrebnej liečby pacienta. Cholangioskopom sa dá vykonávať aj litotripsia - rozdrvenie žlčníkových kameňov.

"Zapožičanie nového cholangioskopu nám umožňuje opäť urobiť krok k pacientovi a efektívnejšie riešiť jeho zdravotné komplikácie. Fakultná nemocnica Trnava, ako nemocnica s rozsiahlou spádovou oblasťou a výučbové zariadenie pre študentov vysokých a stredných škôl, jednoznačne musí sledovať trendy a pokroky v medicínskych odboroch, čo sa nám darí realizovať," zhodnotil Martin Tabaček, riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava. "Perspektíva je v tom, že umožňuje naplánovať operačný zákrok, presný operačný zákrok u pacientov s nádorom žlčových ciest. V tom je najväčšia perspektíva tejto metódy. Toto ochorenie nie je také časté ako ochorenie žlčníkových kameňov, ale postihuje významnú časť populácie a tí ľudia sú vážne chorí a vyžadujú kvalitnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil hosťujúci lekár z Prahy Julius Špičák.

Podľa gastroenterológa FN Trnava a Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny Jana Martínka prvenstvo výkonu cholangioskopického vyšetrenia znamená pre pacientov s problémami žlčových ciest veľmi veľa. "Prístrojov, ktoré umožňujú takýto výkon, nie je veľa ani v Českej republike, na Slovensku je tento prvý. Trnavskú nemocnicu preto možno nazvať priekopníkom v tejto oblasti na Slovensku," konštatoval.

Dodal, že Cholangioskop SpyGlass od bostonského výrobcu umožňuje kontrolu žlčových ciest pomocou optiky. Snímač obrazu s rozlíšením 6000 pixelov je obklopený 225 svetelnými vláknami, ktoré zabezpečujú ilumináciu a kvalitu obrazu. Sonda má priemer 0,9 milimetra a zorné pole digitálnej optiky je v rozsahu 70 stupňov.