Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Predaj pozemkov v nemocnici je podľa združenia lekárov podozrivý

Fakultná nemocnica v Trnave Foto: TASR/Henrich Mišovič

LOZ dlhodobo upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR na neefektívne narábanie manažmentov nemocníc s verejnými zdrojmi.

Trnava 13. mája (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) na základe medializovaných informácií považuje okolnosti predaja viac ako dvoch hektárov nemocničných pozemkov vedením Fakultnej nemocnice Trnava (FN) za mimoriadne podozrivé.

Podľa LOZ je v prvom rade pochybný postup riaditeľa trnavskej nemocnice Martina Tabačeka. Ten až mesiac po tom, čo predal pozemky v areáli FN, požiadal zastupiteľstvo mesta Trnava o zmenu územného plánu tak, aby sa z pôvodného využitia tohto pozemku ako nezastavanej plochy a plochy pre zeleň mal stať stavebný pozemok. Na ňom môže byť vybudovaný komplex obchodného zariadenia s parkoviskom a chodníkmi. "Pýtame sa, čo viedlo riaditeľa Tabačeka k tejto očividnej nadpráci, ktorá je úplne mimo jeho kompetencií ako riaditeľa zdravotníckeho zariadenia," uviedol vo vyhlásení LOZ jeho predseda Peter Visolajský. Z toho potom podľa LOZ vyplýva ďalšie podozrenie, či môže byť cena pozemku, ktorý má podľa územného plánu slúžiť iba ako nezastavaná plocha a plocha na zeleň porovnateľná s jej cenou po zmene územného plánu, teda keď už pôjde o stavebné pozemky. Odpoveď je podľa LOZ zrejmá a znie nie.

LOZ sa ďalej v tejto súvislosti pýta ministerstva zdravotníctva, prečo nepostupoval riaditeľ nemocnice opačne a prečo najprv nepožiadal o zmenu územného plánu mesta a až následne rozbehol súťaž na predaj pozemkov? "Už v súčasnosti je jasné, že týmto postupom mohla prísť FN o státisíce eur. Bude za to vedenie trnavskej nemocnice niesť zodpovednosť?" uvádza sa vo vyhlásení.

LOZ dlhodobo upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR na neefektívne narábanie manažmentov nemocníc s verejnými zdrojmi. Podfinancovanie rezortu zdravotníctva spolu s rozšírenou korupciou sú faktory, ktoré majú priamy vplyv na spokojnosť pacienta a odzrkadľujú sa na úrovni poskytovanej zdravotnej starostlivosti. "Ministerstvo zdravotníctva SR ako zriaďovateľ FN Trnava nesie plnú zodpovednosť za dianie v tejto nemocnici a LOZ bude žiadať od ministerstva konkrétne odpovede v súvislosti s podozrivým predajom pozemkov," konštatuje Visolajský.

Otázkou zmeny územného plánu sa zaoberalo aprílové zasadnutie mestského parlamentu. Po dlhej diskusii nakoniec poslanci odsúhlasili začatie prípravného konania na zmenu, v rámci ktorého sa uskutoční aj verejné prerokovanie zámeru. Poslanci, ktorí nehlasovali za, kritizovali predaj z podobného uhlu pohľadu ako LOZ. FN deklarovala, že dvojmiliónový zisk z predaja použije na nákup nových technológií, Tabaček však zároveň avizoval ďalšie možné predaje v areáli nemocnice.