Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najväčšia slovenská nemocnica skončila vlani so stratou 29 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Univerzitná nemocnica Bratislava medziročne stratu znížila o 44 percent.

Bratislava 20. februára (TASR) - Nemocnica výrazne zvýšila výkonnosť a prijala aj úsporné opatrenia.

"Najlepšie hospodárenie za uplynulé štyri roky sme dosiahli viacerými úspornými opatreniami, najmä efektívnejšou organizáciou práce, lepším využitím prevádzkových možností, úspešnými rokovaniami so zdravotnými poisťovňami a kľúčovými dodávateľmi," zhrnul riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch. Stratu podľa hovorkyne nemocnica znížila napriek tomu, že jej mzdové náklady medziročne stúpli takmer o sedem miliónov eur (6,3 percenta).

Nemocnica výrazne zvýšila výkonnosť, vďaka ktorej stúpli výnosy zo zdravotných poisťovní o viac ako 16 miliónov eur, teda asi 14 percent, doplnila hovorkyňa. "Počet hospitalizácií dosiahol v roku 2013 takmer 100.000, operácií bolo viac ako 54.000 a ambulantných vyšetrení viac ako milión, čo zodpovedá pätine obyvateľstva Slovenska. Vďaka vyššiemu výkonu skrátila UNB čakacie lehoty na operácie v niektorých prípadoch až o 50 percent," spresnila Stano Maťašovská.

UNB prijala úsporné opatrenia v nákladových položkách. "Viac ako miliónové úspory zaznamenala v spotrebe liekov (1,1 mil. eur/7%) a energií (1,3 mil. eur/17,2%)," uviedla hovorkyňa. Najväčšia nemocnica plánuje naďalej pokračovať v prevádzkových opatreniach, ktoré by sa mali podpisovať pod udržateľnosť trendu v znižovaní straty.

Strata najväčšej detskej nemocnice na Slovensku - Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave za minulý rok predstavuje sumu 8,4 milióna eur. V roku 2012 skončila so stratou takmer 9,3 milióna eur. "V hospodárskom výsledku bez vonkajších vplyvov sa tak nemocnici podarilo znížiť celkovú stratu o 867.000 eur. Pozitívny trend nemocnica zaznamenala predovšetkým v druhom polroku 2013," informovala hovorkyňa bratislavskej DFNsP Dana Kamenická.

Ilustačná fotografia
Foto: TASR/Oliver Ondráš
DFNsP urobila podľa hovorkyne viaceré racionalizačné opatrenia - zriadenie trojstupňovej kontroly objednávania liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu a diagnostík. Nemocnica ako efektívne hodnotí aj denné kontroly opodstatnenia počtu personálu na pracoviskách vo vzťahu k počtu hospitalizovaných pacientov. Vlani tak DFNsP znížila počet nadčasových hodín u sestier. "Priemerná úspora predstavuje vo finančnom vyjadrení 43.310 eur," doplnila.

Stabilizovať hospodárenie nemocnice pomohli podľa Kamenickej aj zvýšené výnosy zo zdravotných poisťovní v súlade so zvýšenými výkonmi v oblasti zdravotnej starostlivosti o 13 percent či zníženie prevádzkových nákladov na služby o 35 percent.

DFNsP tvrdí, že racionalizačné opatrenia sa negatívne nedotknú pacientov. Kamenická hovorí, že v ambulanciách predĺžili ordinačné hodiny. Nemocnica urobila aj interný audit priestorov, čím sa zväčšila plocha pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Tieto a mnohé iné opatrenia a skutočnosti pomohli zvýšiť výnosy nemocnice o 1.713.000 eur oproti roku 2012," dodala Kamenická.

Ministerstvo zdravotníctva dnes informovalo o tom, že strata univerzitných a fakultných nemocníc za minulý rok predstavuje sumu 66,6 milióna eur, medziročne sa znížila asi o 50 miliónov eur. Záväzky štátnych nemocníc ku koncu minulého roka boli podľa riaditeľa Sekcie financovania Ministerstva zdravotníctva SR Viktora Očkaya na úrovni 365 miliónov eur. Vyrovnané hospodárenie dosiahli za minulý rok štyri nemocnice - Fakultná nemocnica (FN) Žilina, FN Nitra, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici a DFNsP v Košiciach.