Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica v Zlatých Moravciach má finančné problémy

Ilustračná snímka Foto: TASR

Zdravotné sestry, ktoré odmietajú podpísať zníženie platov, tvrdia, že sa im vedenie vyhráža prepúšťaním. Nemocnica avizovala prepustenie 15 ľudí.

Zlaté Moravce 17. februára (TASR) – Mestská nemocnica v Zlatých Moravciach chce svoje finančné problémy riešiť znižovaním platov sestier a prepúšťaním. Koľko ľudí príde o svoje miesto, zatiaľ nie je jasné. „Nemocnica avizovala prepustenie 15 ľudí, najmä administratívnych a laboratórnych zamestnancov. No zdravotné sestry, ktoré odmietajú podpísať zníženie platov, tvrdia, že sa im vedenie vyhráža prepúšťaním. Ak by odišli, riaditeľ nemocnice tvrdí, že na trhu je dosť zdravotných sestier a zdravotná starostlivosť nie je ohrozená,“ skonštatoval jediný poslanec za Zlatomoravský okres v parlamente Marián Kéry. Je presvedčený, že za súčasný stav mestskej nemocnice môže bývalý riaditeľ Michal Grujbár, súčasný riaditeľ Martin Cimrák a primátor Zlatých Moraviec Peter Lednár.

„Už pri nástupe Grujbára do funkcie riaditeľa nemocnice sme upozorňovali, že nemá dostatočnú kvalifikáciu, je absolventom gymnázia. Primátor tvrdil, že má jeho plnú dôveru. Keď Grujbárovi skončila zmluva, primátor dosadil na miesto riaditeľa Cimráka, ktorý spolupracoval s Grujbárom. Sú to ľudia, ktorí sú spájaní s politickou stranou Patrioti, ktorá sa angažovala najmä v komunálnych voľbách v Nitre,“ skonštatoval Kéry. Ten spolu s mestským poslancom Milanom Galabom podal podnet na Okresnú prokuratúru v Nitre, domnievali sa, že primátor pri vymenovaní riaditeľa porušil zákon. Podľa vyjadrenia prokurátora primátor Lednár obišiel zastupiteľstvo a protiprávne do funkcie dosadil Cimráka. „Mesto doteraz nezverejnilo, že prišiel protest prokurátora a že niečo v tejto veci nie je v poriadku,“ povedal Kéry.

Nemocnica bola zadĺžená už v minulosti

Nemocnica bola zadlžená už v minulosti, no mestskí poslanci ešte v minulom období schválili úver, z ktorého sa vykryli všetky pohľadávky mestskej nemocnice. Nemocnica bola oddlžená a relatívne v dobrej kondícii. Riaditeľ Grujbár však prestal platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Dlh nemocnice voči Sociálnej poisťovni sa v auguste minulého roka vyšplhal na vyše 359.000 eur. „Zaujímavosťou je aj to, že počas riaditeľovania predchádzajúceho riaditeľa sa stratilo vyše 500.000 eur. Starý riaditeľ dal pokyn účtovníčkam, aby sa tieto peniaze vyplatili cez rôzne faktúry. A súčasný riaditeľ dal alibisticky výpoveď práve týmto dvom účtovníčkam, ktoré len plnili príkazy riaditeľa,“ tvrdí Kéry. Chýbajúcimi peniazmi, ktoré odišli na účty, ktoré sa nepodarilo nemocnici identifikovať, sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

V súčastnosti pracuje v nemocnici 62 sestier

V zlatomoravskej nemocnici pracuje v súčasnosti 62 sestier, ktorých priemerný mesačný plat predstavuje 920 eur. Vedenie nemocnice avizovalo zníženie ich platov o zhruba sto eur. Ďalšími opatreniami na zlepšenie finančnej situácie nemocnice by podľa riaditeľa Cimráka malo byť zníženie počtu nadbytočných pracovníkov a zníženie nadčasov. Riaditeľ si chce svoj mesačný plat 2000 eur znížiť o štvrtinu. Tvrdí, že zlá finančná situácia sa v nemocnici nabaľovala 20 rokov a problémy neboli riešené systematicky. Kéry však potvrdil informáciu, podľa ktorej si chce nemocnicu od mesta prenajať na 25 až 30 rokov spoločnosť, ktorej majiteľom je práve súčasný riaditeľ nemocnice Cimrák. „Logicky sa preto natíska otázka, či práve za tým nie je úmysel riaditeľa dostať nemocnicu do kolien, aby sa jej potom niekto zmocnil. Zdá sa mi to veľmi divné,“ skonštatoval Kéry.