Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnice dlhujú Sociálnej poisťovni vyše 76,6 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sociálna poisťovňa evidovala celkovo 21 sledovaných zdravotníckych zariadení s pohľadávkou. Z toho je päť štátnych a 16 transformovaných zdravotníckych zariadení.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu septembra na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 76,6 milióna eur. Od konca minulého roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 27,9 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli ku koncu septembra 47,9 milióna eur. Za mesiac tak vzrástli o vyše 4,5 milióna eur. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia sa eviduje pri banskobystrickej nemocnici, ako aj tých bratislavských.

"Dvojnásobné zvýšenie pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých bolo poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, sa splatnosť poistného za mesiac august 2013 posunula na 2. september 2013, čo spôsobilo dvojnásobný nárast stavu výšky neuhradeného poistného k 30. 9.," konštatuje sa v materiáli.

Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali 28,6 milióna eur. Za mesiac sa tak zvýšili o 1,3 milióna eur, aj v tomto prípade bolo dvojnásobné zvýšenie pohľadávok pre posun splatnosti. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov bol zaznamenaný v deviatich zariadeniach.

Sociálna poisťovňa evidovala celkovo 21 sledovaných zdravotníckych zariadení s pohľadávkou. Z toho je päť štátnych a 16 transformovaných zdravotníckych zariadení.