Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborári sú nespokojní s trojzmennou prevádzkou, vidia zastrašovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Zavedenie viaczmenných prevádzok umožnila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 4. marca (TASR) - Lekárski odborári sú naďalej proti zavádzaniu trojzmenných prevádzok v slovenských nemocniciach.

Podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) je takýto krok proti pacientom. Odborári sú presvedčení, že povedie k zníženiu štandardu zdravotnej starostlivosti a právnu normu vnímajú ako snahu o ich zastrašovanie, aby neodporovali pri presadzovaní záujmov finančných skupín v nemocniciach.

"Veríme, že sa nájdu politické strany, ktoré v budúcnosti navrhnú zmenu v zákone," povedal šéf LOZ Peter Visolajský s tým, že takáto zmena nie je v prospech pacienta. Odbory v tejto súvislosti poukazujú aj na analýzu Inštitútu pre výskum práce a rodiny z roku 2011, ktorá "konštatuje, že trojzmenná prevádzka prináša pre pacienta iba negatíva".

Zavedenie viaczmenných prevádzok umožnila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Podľa právnej normy musí byť v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti zabezpečené jej nepretržité poskytovanie. Umožniť to má buď trojzmenná prevádzka, dvojzmenná prevádzka a pohotovosť na pracovisku alebo dohodnutom mieste, či práca v jednozmennej prevádzke a tiež pohotovosť.

V súčasnosti nemocnice fungujú v poslednom režime. Typ prevádzky sa má určiť po prerokovaní so zamestnancami, o dohode legislatívny rámec nehovorí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) priblížila, že požiadavky na trojzmenné prevádzky prichádzali z nemocníc najmä v súvislosti s operačnými odbormi. Takýto režim považuje pre niektoré zariadenia za výhodný.