Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnice žiadajú štát, aby navýšil platby za svojich poistencov

Prezident Asociácie nemocníc Marián Petko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nemocnice potrebujú peniaze na rastúce mzdy zamestnancov.


Martin 5. novembra (TASR) – V štátnom rozpočte na rok 2016 by mali byť v oblasti zdravotníctva zvýšené odvody za poistencov štátu na 4,6 percenta, čo znamená navýšenie rozpočtu oproti aktuálnemu návrhu o 95 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to dnes v Martine povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

"Keď budú tieto prostriedky, bude sociálny zmier. Ako sme sľúbili v roku 2015 a aj dodržali. V prípade, že prostriedky nebudú, môže dôjsť k veľkým problémom. Tak, ako sme avizovali v roku 2015, to je jeden variant. My stále veríme, že peniaze budú. Ak nie, nedá sa vylúčiť ani to, že zákon o platoch lekárov a zákon o všetkých zdravotníckych pracovníkoch by mohol byť napadnutý na Ústavnom súde z dôvodu, že to nie je finančne kryté v štátnom rozpočte," povedal Petko.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay doplnil, že s predstaviteľmi ANS sa na dnešnom rokovaní zhodli na potrebe vyslať požiadavku smerom k ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi, ale aj k poslancom Národnej rady SR, aby navýšili platbu štátu za poistencov.

"Aby bol dostatok finančných prostriedkov práve na zákonné povinnosti zamestnávateľov zvyšovať platy lekárom a ak bude prijatý zákon aj ostatným zdravotníkom. A podľa rastu minimálnej mzdy aj nezdravotníckym pracovníkom. Máme snahu o zvolanie odvetvovej tripartity, ale rozhodujúci je minister zdravotníctva. Verím, že zvolá rokovanie odvetvovej tripartity, ktorá sa bude zaoberať rozpočtom na rok 2016," dodal Szalay.

"Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je v kontakte s ANS. Zatiaľ nás o zvolaní tripartity neinformovali, ale MZ SR sa opätovnému rokovaniu nebráni. Tak, ako im bolo deklarované ministrom, financie na platy pôjdu cez uznesenie vlády a minister nemá problém im mechanizmus vysvetliť ešte raz," uviedla riaditeľka Komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb podľa Szalaya predloží v návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa sociálnym partnerom napríklad vyššiu tvorbu sociálneho fondu pre zamestnancov či vyššie odchodné, ako stanovuje Zákonník práce. "Samozrejme, zásadným predpokladom je finančné krytie zo štátneho rozpočtu. To znamená, vyššia platba štátu, nie na úrovni 4,3 percenta, ktorú považujeme za nedostatočnú. Čiže, musí byť pokrytý finančne aj zákon. Ak minister hovorí o 55 miliónoch eur, máme vážne obavy, že na krytie tohto zákona to nebude stačiť," uzatvoril Szalay.