Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Neonatologickému oddeleniu UNLP pribudli monitory dychu novorodencov

Neonatológia totiž dostala do daru ďalšie dva monitory dychu, ktoré včas odhalia u dojčiat hrozbu syndrómu náhleho úmrtia. Informovala o tom dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Košice 28. apríla (TASR) - Spánok novorodencov na neonatologickom oddelení košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici stráži viac prístrojov. Neonatológia totiž dostala do daru ďalšie dva monitory dychu, ktoré včas odhalia u dojčiat hrozbu syndrómu náhleho úmrtia. Informovala o tom dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Oddelenie tak má celkovo k dispozícii 12 monitorov dychu, posledné dva získalo v týchto dňoch darom od Nadácie Križovatka, ktorá ich zakúpila z verejnej zbierky. Monitor zaznamenáva pohyby dieťaťa, ktoré sa elektronicky prenášajú do kompaktného mikroprocesora. "Blikajúce zelené svetlo, ktoré zreteľne vidno z diaľky, signalizuje, že je všetko v poriadku. Ak sa však dýchanie dieťaťa zastaví na 20 sekúnd alebo sa spomalí na menej ako desať dychových pohybov za minútu, zapne sa zvuková aj vizuálna signalizácia a naši neonatológovia zasiahnu," vysvetlila princíp monitorovania primárka oddelenia Božena Pšeničková. Dodala, že monitor je veľkým pomocníkom aj pri odhalení iných problémov, ktoré sa u bábätiek môžu prejaviť napríklad plytkým dýchaním či apnoickými pauzami.

Monitor obsahuje dve podložky a jeden snímač. Je úplne bezpečný, nie je napájaný na telo ani plienku dieťaťa. Podložky sú plnené prírodným krištáľom a môžu sa vložiť aj pod 15-centimetrový matrac. "Pri odchode z pôrodnice si môžu rodičia za poplatok požičať prístroj domov. Monitory zapožičiame aj matkám, ktoré porodia v iných pôrodniciach. Sme veľmi radi, že vďaka tomuto daru môžeme vyjsť v ústrety našim pacientom," doplnila Pšeničková.

Nadácia Križovatka spolupracuje s neonatologickým oddelením nemocnice od roku 2007. "Ako jediná nadácia na Slovensku sa venujeme problematike syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktorý prichádza bez akéhokoľvek varovania. Prvotným signálom je zastavenie dýchania a tieto prístroje sú jedinou účinnou a spoľahlivou prevenciou. Z toho dôvodu sme ich zakúpili a darovali aj univerzitnej nemocnici v Košiciach," povedala správkyňa nadácie Táňa Tomasch.

Syndróm náhleho alebo neočakávaného úmrtia dojčiat (SIDS) je diagnóza, ktorú lekári stanovia až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zastavením dychu v spánku bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Postihuje dojčatá v prvom roku života. Presná príčina syndrómu doposiaľ nie je známa. Pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa môže podieľať viac rizikových faktorov, hlavným je fajčenie, užívanie liekov, drog a alkoholu v tehotenstve, nízka pôrodná hmotnosť alebo predčasne narodené deti.