Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nevidiacich znepokojil návrh na obmedzenie liečby od poisťovne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska upozorňuje, že podmienená degenerácia makuly a diabetického makulárneho edému vedú bez vhodnej liečby k strate zraku.

Bratislava 23. februára (TASR) - Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) je znepokojená návrhom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá pre šetrenie navrhuje obmedziť liečbu ochorení zraku. Upozorňuje, že podmienená degenerácia makuly a diabetického makulárneho edému vedú bez vhodnej liečby k strate zraku. Únia preto apeluje na kompetentných, aby nepripustili vytváranie zbytočných invalidov pre úsporné opatrenia v zdravotníctve.

"Považujeme za neakceptovateľné, že aj napriek existujúcej liečbe na trhu niekto pripustí, aby sa pacienti so závažnými ochoreniami zraku nemohli k adekvátnej liečbe dostať včas alebo aby liečbu nedostali v primeranej dĺžke a kvalite," uviedla vo svojom stanovisku. Únia nerozumie obmedzeniu liečby na jedno oko, pretože je mnoho pacientov, ktorí majú postihnuté obe oči.

"Ktoré teda má lekár liečiť a ktoré nie? Kto rozhodne o tom, na ktoré oko má pacient právo vidieť a na ktoré nie? Kto bude garantovať, že práve to jedno liečené oko je zárukou najlepších výsledkov? Z nášho pohľadu je to veľmi neetické voči pacientovi, ktorý môže vďaka obmedzeniu liečby v konečnom dôsledku oslepnúť na obe oči," pýta sa združenie ľudí s poruchami zraku vrátane dotknutých diagnóz. Obmedzenie liečby na dva roky považuje ÚNSS takisto za nepochopiteľné.

Výrobca jedného z dotknutých liekov s účinnou látkou ranibizumab, spoločnosť Novartis, vo svojom vyjadrení pre ministerstvo zdravotníctva argumentuje, že dotknutá liečba predstavuje revolúciu v liečbe uvedených diagnóz. Podľa nej návrh štátnej poisťovne liečbu výrazne obmedzí, pričom na to nie je medicínsky dôvod. Pripomína tiež, že alternatíva neexistuje.

"Pripustiť, aby pacienti v 21. storočí prichádzali o zrak aj napriek dostupnej efektívnej liečbe ich zrakových problémov, považujeme za neetické a v prísnom rozpore s právami pacientov a záujmami štátu. Obmedzenie liečby na dva roky, a to len pre jedno oko, v praxi znamená, že pacienti budú skôr alebo neskôr odkázaní k slepote," uviedol Novartis v stanovisku.

Výrobca ďalšieho z liekov, firma Bayer, zase poukázal, že návrhu na obmedzenie liečby chýba odôvodnenie, ktoré vyžaduje legislatíva. Ministerstvo zdravotníctva by preto podľa nej malo konanie o návrhu poisťovne zastaviť. Okrem iného tiež upozorňuje, že ak pacient oslepne na druhé neliečené oko pre nehradenie nákladov na liek z poistenia, náklady na liečbu slepého pacienta sa zvýšia, zaťaží tiež sociálny systém a zasiahne sa do jeho ústavného práva na zdravie.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa navrhla v rámci ozdravných opatrení pre svoju rekordnú stratu zmeniť preplácanie liečby pre ľudí s ochoreniami zraku, upozornil denník Sme. Ministerstvu zdravotníctva predložila návrh na zmenu predpisovania dvoch liekov na degeneráciu makuly a makulárny edém, liečba by sa tak skrátila a pacienti by sa k nej dostali neskôr. Argumentuje, že podobne sa lieči aj v Česku. O návrhu rozhodne ministerstvo zdravotníctva, ktoré k téme avizovalo odbornú diskusiu.

Navrhované kroky nie sú podľa Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) SR v prospech pacientov. "Znižovanie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti je vždy zlým signálom. Za zlú finančnú situáciu pacienti nemôžu, a preto by nemali ani znášať jej následky," doplnila pacientska asociácia.

Najväčšia poisťovňa na trhu musí pre rekordnú minuloročnú stratu plniť ozdravný plán. Ten počíta s tým, že náklady na zdravotnú starostlivosť medziročne klesnú o tri percentá. VšzP okrem uvedenej zmeny navrhla aj ďalšie v úhradách liečby hepatitídy typu C. Dostali by ju iba pacienti bez rizikovej anamnézy. Do tej má patriť alkohol, drogy, tetovanie či piercing.

VšZP kategoricky odmieta, že by v týchto prípadoch išlo o znižovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Ostro sa ohradzuje voči tomu, že by uvedené návrhy mali za cieľ obmedziť liečbu pre vybrané skupiny pacientov. "Prioritou VšZP bolo a je zabezpečiť adekvátnu liečbu všetkým svojim poistencom a nič na tom nemenia ani tieto návrhy. VšZP je, samozrejme, otvorená odbornej diskusii na uvedené témy a médiá bude podrobnejšie informovať v pondelok (27.2.)," napísala v stanovisku štátna poisťovňa.