Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Starosta New Yorku potvrdil prvý prípad eboly v meste

Policajti stoja pred domom, v ktorom býva Craig Spencer, doktor z humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc, ktorému diagnostikovali vírus ebola. Foto: TASR/AP

Lekár priznal, že sa viezol metrom aj taxíkom ešte predtým, ako sa začali u neho prejavovať príznaky vírusu.

New York 24. októbra (TASR) - Starosta New Yorku Bill de Blasio v noci nadnes potvrdil, že lekárovi Craigovi Spencerovi, ktorý sa nedávno vrátil do mesta zo západnej Afriky, diagnostikovali vírus ebola.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že ide o prvý prípad eboly v New Yorku.

Podľa starostu nie je dôvod, aby sa obyvatelia mesta obávali. "Newyorčania, ktorí (vírusu) neboli vystavení, nie sú vôbec v ohrození," konštatoval.

Spencer (33) pôsobil v rámci humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc v Guinejskej republike, v jednej z troch západoafrických krajín najviac zasiahnutých ebolou.



Spencer sa do New Yorku vrátil pred vyše týždňom. Vo štvrtok ho z jeho bytu na Manhattane prepravil do nemocnice Bellevue špeciálny tím v ochranných odevoch. Mal horúčku a gastrointestinálne príznaky. Ďalšie testy vykoná Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), aby potvrdilo zistenia.

Detektívi medzitým zisťujú, s kým bol Spencer v kontakte. Lekár priznal, že sa viezol metrom aj taxíkom ešte predtým, ako sa začali u neho prejavovať príznaky vírusu.

Agentúra Reuters medzitým informovala, že jedna z troch osôb, ktoré boli v úzkom kontakte so Spencerom, je v nemocnici.