Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nie je biela ako biela

Špecialistka na dentálnu hygienu Bc. Renáta Duch z prvej špecializovanej kliniky dentálnej hygieny na Slovensku Edent Foto: Bc. Renáta Duch

Domáce bielenie zubov môže spôsobiť viac škody ako osohu. Zhodujú sa na tom špecialisti na dentálnu hygienu.

Bratislava 26. apríla (OTS) - Trpí najmä zubná sklovina, ktorú si neodborným zásahom môžeme veľmi jednoducho poškodiť. V prípade ambulantného bielenia si však tiež treba všímať niekoľko rozhodujúcich faktorov. Veď v konečnom dôsledku ide o naše celkové zdravie.

Čas dovoleniek sa blíži a všetci vieme, že bronzovo opálená pokožka vynikne oveľa viac, ak sa radosť z nej podčiarkne i dokonale bielym úsmevom. Práve v tomto období evidujeme vyšší počet faktorov, ktoré spôsobujú zmenu farby odtieňa zubov. „Na prirodzené sfarbenie zubov negatívne vplýva najmä súčasný životný štýl. Fajčenie, pitie väčšieho množstva kávy alebo čajov, prípadne zvýšená konzumácia farbív obsiahnutých v potravinách a nápojoch. Niekedy však môže ísť aj o vrodené poruchy či poúrazové stavy,“ hovorí o príčinách nežiadúcich odtieňov špecialistka na dentálnu hygienu Bc. Renáta Duch z prvej špecializovanej kliniky dentálnej hygieny na Slovensku Edent.

Biele a zdravé
V súčasnosti existuje niekoľko foriem bielenia zubov, o ktorých kolujú rôzne dohady, ba dokonca až mýty. Podľa špecialistov je to výsledok metód, ktoré sa používali v minulosti. „Kedysi sa zuby bielili vysokou koncentráciou peroxidov. Zubná sklovina tak bola poškodzovaná, v dôsledku čoho dochádzalo k zvýšenej citlivosti. Doba pokročila a dnes môže byť proces bezpečný a šetrný k zubnej sklovine. Dôležité je opýtať sa, čím budú vaše zuby bielené. Ak dentálny hygienik použije kvalitný prípravok, napríklad s obsahom bezpečného karbamid peroxidu, ktorý je schválený aj Medzinárodnou dentálnou federáciou, môžete byť pokojní," ubezpečuje špecialistka na dentálnu hygienu Bc. Renáta Duch. Taktiež nie je pravda, že pacient musí po bielení trpieť citlivosťou. Pod odborným okom dentálnej hygieničky a s použitím moderných prípravkov, sa nemusíte báť.

Prírodné bielenie?
Aktuálne v móde sú niektoré metódy bielenia, ktoré reklamy prezentujú ako revolučné, založené na prírodnej báze. Vo všeobecnosti však tieto kozmetické prostriedky bielia zub iba na jeho povrchu, a tým pádom je bieliaci efekt násobne slabší a aj kratší, ako pri použití kvalitných a bezpečných profesionálnych preparátov.

Na doma si to nenechajte

Ambulantné bielenie zubov u špecialistu rozhodne uprednostnite pred tým domácim. Babské recepty totiž môžu napáchať nepríjemné škody. „Sóda bikarbóna, soľ či čierne uhlie obsahujú čiastočky, ktoré môžu zubnú sklovinu v konečnom dôsledku poškodiť. Výsledkom je citlivosť zubov, vznik defektov či odhalené krčky. To môže mať pre naše zdravie a komfort v budúcnosti nepríjemné následky,“ dodáva dentálna hygienička Bc. Renáta Duch z prvej špecializovanej kliniky dentálnej hygieny na Slovensku Edent.

Opatrní by sme mali byť aj pri objednávaní bieliacich preparátov z internetu. Dôležité je uvedomiť si, že zubná sklovina každého z nás je iná, a tak nie sú voľnopredajné prípravky vhodné pre všetkých. Navyše, pri neodbornej manipulácii môže prísť k väčším škodám ako úžitku. V najhoršom prípade až k trvalému poškodeniu zubnej skloviny alebo ďasien. Požadovaný efekt domáceho bielenia sa nemusí dostaviť aj z toho dôvodu, že je vždy nevyhnutné absolvovať pred ním dôkladnú dentálnu hygienu. Len tak bude výsledok efektívny a trvácny. „V prípade, ak sú na povrchu zubov nečistoty, bielenie zubov nemá význam. Povrch zubnej skloviny musí byť čistý, bez povlakov, zubného kameňa a pigmentu. Preto je potrebné pred samotným bielením podstúpiť dentálnu hygienu,“ upozorňuje špecialistka na dentálnu hygienu Bc. Renáta Duch.

Jedálny lístok na zahryznutie
O nový žiarivý a biely úsmev je ideálne starať sa aj po návšteve špecialistu. Veď každý z nás chce, aby mu nový odtieň vydržal čo najdlhšie. Výhodou ambulantného bielenia u dentálneho hygienika je tiež poskytnutie individuálneho poradenstva. To sa môže týkať aj vašich stravovacích návykov. „Zabudnúť treba, na istý čas, aspoň na dva týždne, napríklad na čokoládu, či dobroty z čučoriedok, malín, paradajok, špenátu, červenej repy a pod. Na zakázanej listine by malo dočasne skončiť aj červené víno. Naopak, vhodné sú mliečne výrobky či nekorenené biele mäso. O nevhodných surovinách informujeme každého pacienta individuálne,“ hovorí dentálna hygienička Bc. Renáta Duch z prvej špecializovanej kliniky dentálnej hygieny na Slovensku Edent.

Bielenie zubov je ideálne konzultovať so špecialistom na dentálnu hygienu. Len tak môžete dosiahnuť efektívny, bezpečný, trvácny a bezbolestný výsledok. Veď zdravie tela máme vo svojich ústach.