Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ZVOLENSKÁ: A. Ďurišová dala do služby lekára s nedostatočnou praxou

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) to vyplynulo z kontroly ministerstva v tejto nemocnici.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Prednostka detskej kliniky nitrianskej fakultnej nemocnice Alena Ďurišová zaradila do služby lekára, ktorý nemal dostatočnú prax. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) to vyplynulo z kontroly ministerstva v tejto nemocnici. Okrem toho kontrola odhalila aj administratívne pochybenia. "Na základe kontroly sa určite odstránia," dodala.

Situáciu v nitrianskej nemocnici preverovala komisia ministerstva po podnete lekárov z detského oddelenia. Kontrola sa týkala kauzy bielenia zdravotnej dokumentácie pacienta. Zvolenská žiadala odchod prednostky detskej kliniky nitrianskej fakultnej nemocnice, ktorá zabielila v zdravotnej dokumentácii údaj o nežiaducej reakcii po podaní lieku, zákon vymazanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje. O odchode prednostky z funkcie rozhodla dnes dekanka Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Eva Sollárová. Dekrét o odvolaní nadobudne právoplatnosť až po jeho podpísaní riaditeľom nemocnice Jozefom Valockým. Ten už v októbri odvolal Ďurišovú z funkcie námestníčky riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť.

Prednostka kliniky začiatkom novembra potvrdila, že zvažuje svoj odchod z nitrianskej nemocnice a pôjde pracovať tam, kde majú o jej prácu záujem. „Pani prednostka je v dôchodkovom veku, nič jej predsa nebráni odísť,“ skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa jeho slov práve osoba prednostky je dôvodom, prečo detskú kliniku opustilo za zhruba päť rokov vyše 20 lekárov. „Mám informácie, že niektorí z nich by sa do nemocnice chceli vrátiť, no nie za súčasných pomerov,“ skonštatoval.

Lekárske odbory súčasne upozorňujú, že lekárka Zuzana Pechočiaková, ktorá bola po upozornení na bielenie údajov preradená do príjmovej ambulancie, má stále zákaz práce na lôžkovom oddelení. „Ministerstvo verejne deklarovalo, že doktorka Pechočiaková klame, ak hovorí o bielení údajov v zdravotnej dokumentácii. Kontrola jej dala za pravdu a napriek tomu sa jej dodnes nikto neospravedlnil,“ tvrdí Visolajský.

Zvolenská už koncom októbra potvrdila, že ministerská kontrola odhalila porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti a požiadala dekanku o odvolanie prednostky. O odvolanie Ďurišovej písomne požiadal aj riaditeľ nemocnice Jozef Valocký. Zvolenská dnes potvrdila, že za riaditeľom nemocnice stojí. Valocký pôvodne hovoril, že v dokumentácii sa nebielilo, lebo vychádzal z dokumentácie, ktorá bola v elektronickej forme a nebola upravovaná. Svojím vyjadrením ho mala zaviesť aj prednostka.