Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nové ohnisko žltačky: Choroba sa objavila v Banskej Bystrici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

V Banskobystrickom kraji sa za posledné mesiace vyskytlo niekoľko ohnísk žltačky.

Banská Bystrica/Polomka 24. marca (TASR) - Ďalšie nové ohnisko nákazy žltačky zaevidoval v týchto dňoch Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Vírusovú hepatitídu zaznamenali u dospelého muža z obce Polomka v okrese Brezno.

"Vyšetrenie bolo pozitívne. Ľudia, ktorí sa kontaktovali s chorým, boli zaočkovaní. V epidemiologickom vyšetrovaní sa pokračuje," uviedla k prípadu hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

V Banskobystrickom kraji sa za posledné mesiace vyskytlo niekoľko ohnísk žltačky. Prípady boli hlásené najmä z niekoľkých miest v okrese Brezno, ale aj z okresu Lučenec a Revúca.

ÚVZ: Chorých v ambulanciách lekárov ubúda, pre chorobu zavreli sedem škôl



Chorých v ambulanciách lekárov naďalej ubúda. Chrípková epidémia netrápi ľudí už ani lokálne.

Ambulancie tento týždeň nahlásili 40.895 akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 1,6 percenta. "Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 3331 ľudí, chorobnosť klesla o 1,8 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom. "Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov," povedal Mikas.

llustračné foto.
Foto: TASR - Dano Veselský


Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť štyri materské a tri základné školy. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári 30 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), z toho osem bolo smrteľných.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Žilinskom kraji o 0,6 %



Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v 12. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 0,6 percenta, čo predstavuje 1492,8 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla v piatich okresoch Žilinského kraja od 2,7 percenta v okrese Čadca do 24,8 percenta v okrese Bytča, vzostup chorobnosti zaznamenali najmä v okrese Turčianske Teplice (+22,4 percenta). Pokles chorobnosti zaznamenali najmä v skupine nad 60 rokov (-19,5 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (4396,3 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,1 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 643 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 158,1 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 3,07 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä v skupine od 15 do 19 rokov (+45,9 percenta) a v okrese Žilina (+109,8 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov (513,66 chorých na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.