Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborári z bojnickej nemocnice druhú ponuku vedenia neprijali

Nemocnica s poliklinikou NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Odbory by mali nový návrh na úpravu platov dostať od zamestnávateľa koncom mesiaca.

Bojnice 5. marca (TASR) - Odborové združenia pri Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach neprijali druhú ponuku vedenia nemocnice, ktorá mala upraviť platy sestrám a pôrodným asistentkám. Vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve, v ktorej by táto zmena mala byť zakotvená, tak naďalej pokračuje. Informoval o tom predseda Základnej odborovej organizácie pri NsP v Bojniciach Marián Krčík.

Podľa odborov nebol návrh vedenia nemocnice vyhovujúci. "Bolo tam, že sestrám nezoberú toľko eur, koľko navrhovali v tom prvom návrhu (130 až 200 eur, pozn. TASR), ale tá úprava bola z nášho pohľadu minimálna," objasnil Krčík.

Návrh vedenia označila Vlasta Oslicová, predsedníčka Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek pri NsP v Bojniciach, za kozmetickú úpravu. "Stále si budeme stáť za svojím a určite sa budeme snažiť vyrokovať, aby sme nestratili to, čo sme mali doteraz," zdôraznila.

"Pripravili sme návrh, ktorý vychádzal z reality hospodárenia nemocnice za rok 2013 a z aktuálneho hospodárenia za prvý mesiac roku 2014," argumentoval riaditeľ bojnickej nemocnice Ján Belanský.

Odbory by mali nový návrh na úpravu platov dostať od zamestnávateľa koncom mesiaca. Pomoc mediátora zatiaľ Krčík vylučuje. "Uvidíme, ako dopadne ďalšie vyjednávanie. Zvoláme si zamestnancov, tí sa vyjadria a podľa toho budeme ďalej pokračovať," dodal. Rovnako sa vyjadrila aj Oslicová, podľa ktorej sestry a pôrodné asistentky zatiaľ k nátlakovým akciám nepristúpia.

Vedenie nemocnice pred časom argumentovalo znižovanie platov tým, že má záujem dostať do súladu príjmy, ktoré nemocnica získava od zdravotných poisťovní, s jej nákladmi, chce tiež dosiahnuť úpravu platov u sestier a asistentiek na úroveň porovnateľných nemocníc. "Hlavným problémom sú osobné náklady, keďže tvoria 82 percent z príjmov od poisťovní. To by mohlo z krátkodobého hľadiska viesť k destabilizácii nemocnice," upozorňoval Belanský.

Súčasná kolektívna zmluva je platná do 31. marca, ak by sa dovtedy partneri na novej nedohodli, v mzdovej oblasti bude platiť aktuálne platná kolektívna zmluva.