Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NÚDCH: Ľuďom s poruchami príjmu potravy pomáhajú pri terapii aj psi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Projekt sa realizuje v partnerstve so zdravotnou poisťovňou Dôvera.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Pacientom s poruchami príjmu potravy pomáhajú v rámci terapie v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) aj psi. Canisterapiu realizujú v dennom stacionári na klinike detskej psychiatrie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a NÚDCH. Pacientom má pomôcť zmierniť úzkosť či napätie. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Táto forma terapie ich vie vtiahnuť do prítomnosti a uvoľniť napätie, ktoré prežívajú. Naši pacienti mávajú niekedy problém zostať v pokoji a prítomnosti, zahltení myšlienkami, často na jedlo, ktoré im spôsobujú nepohodu a úzkosť. Naším cieľom bolo zmierniť úzkosť a napätie, v čom nám tento projekt veľmi pomáha," poznamenal riaditeľ nemocnice Peter Bartoň.

Projekt sa realizuje v partnerstve so zdravotnou poisťovňou Dôvera. Jedno sedenie trvá 90 minút. Realizuje sa raz za dva týždne. "Na canisterapiu pacienti prichádzajú po desiate, teda v čase, keď ešte môže odznievať napätie a úzkosť z jedla. Aktivita sa končí pred obedom, keď už pacienti opäť môžu byť nepokojnejší, pretože z nasledujúceho jedla môžu mať obavy," dodala vedúca lekárka denného stacionára Ivana Fuseková.