Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Službu domácej starostlivosti NÚDCH využilo vyše 150 pacientov

Na snímke budova urgentého príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výjazdové sestry v domácom prostredí deťom odoberú krv, vyšetria krvný obraz a biochemické parametre.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Službu domácej ošetrovateľskej starostlivosti Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave využilo od jej minuloročného spustenia vyše 150 detských onkologických pacientov. Výjazdy sa z Bratislavy postupne rozšírili do celého Bratislavského kraja a v súčasnosti sestry navštevujú aj pacientov z Nitry, Levíc a iných miest s dojazdom do dvoch hodín. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

"Tento úspech je založený na synergickej spolupráci našej nemocnice s neziskovou organizáciou Deťom s rakovinou, ktorá zabezpečila prístrojové vybavenie, auto a pomohla s rekonštrukciou priestorov, čím výrazne prispela k vytvoreniu Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS). Nemocnica poskytuje zdravotnícke a personálne zázemie," povedal riaditeľ ústavu Peter Bartoň. V budúcnosti NÚDCH plánuje službu rozšíriť ďalej. Chce napríklad, aby boli súčasťou výjazdov aj sociálna sestra či fyzioterapeut.

ADOS spustila svoje činnosti v júli 2022. Jej cieľom je uľahčiť liečbu rodinám pacientov s rizikovou onkologickou diagnózou, dlhou a náročnou liečbou, tiež rodinám imobilných pacientov či pacientov s oslabenou imunitou. "Za týmito rodinami sa skrýva veľa príbehov, často je v rodine viac detí, o ktoré sa treba postarať a zabezpečiť pre ne dozor počas návštevy nemocnice. Mnohí nemajú autá a musia zorganizovať cestu sanitkou. Na dennej klinike im odoberieme materiál, čakajú na výsledky a následne sa navrhuje ďalší postup liečby, čo trvá aj celé dopoludnie. Tým, že prídeme za nimi a vyšetríme v domácom prostredí, majú o starosť menej," vysvetlila vedúca sestra Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Lucia Kostická.

Výjazdové sestry v domácom prostredí deťom odoberú krv, vyšetria krvný obraz a biochemické parametre. V závažnejších stavoch s potrebou vysokej presnosti odoberú pacientom krv, v skúmavke ju prinesú do nemocnice, kde sa laboratórne vyšetrí. "Tieto deti tiež často potrebujú transfúzie, tie musia absolvovať v nemocnici, ale tým, že sestra urobí odbery a personál všetko pripraví vopred, dokážu výrazne skrátiť čas v nemocnici počas transfúzie," dodala Kamenická.