Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NEPODCEŇTE MRAZY: Ak máte kardiovaskulárne ochorenia, zostaňte doma

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príliš nízke teploty spôsobujú poruchy srdcového rytmu.

Bratislava 28. februára (TASR) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) odporúča pacientom s ochorením kardiovaskulárneho systému, aby v terajších extrémnych mrazoch nevychádzali von a zostali radšej doma. Príliš nízke teploty pri takýchto rizikových pacientoch totiž zvyšujú možnosť upchatia ciev, zvyšujú krvný tlak a spôsobujú poruchy srdcového rytmu.

"V prípade, že pacienti musia ísť von, mali by sa veľmi dobre obliecť (viacvrstvovo, tzv. cibuľový efekt), nemali by v žiadnom prípade zabudnúť na čiapku, rukavice a šál. Čiapka je základ, od hlavy je najväčšia zima a riziko zúženia ciev je veľké, čo môže spôsobiť až cievnu mozgovú príhodu," uviedla hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová - Lauková s tým, že je potrebné vyvarovať sa akejkoľvek zvýšenej fyzickej námahe a nezabudnúť užiť svoju pravidelnú dávku liekov.

"Takisto neodporúčame, aby pacienti s ochorením srdca a ciev v týchto extrémnych mrazoch lyžovali alebo sa venovali iným zimným športom. Z extrémneho chladu môže dôjsť až k zlyhaniu srdca," dodala Krajačičová - Lauková.