Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

O poistencov našej poisťovne je postarané, ubezpečuje VšZP

Na ilustračnej foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

Ak si lekár predsa len od poistenca vypýta peniaze, VšZP úhradu za neodkladnú zdravotnú starostlivosť preplatí v plnej výške.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ubezpečuje, že o všetkých jej pacientov bude aj v budúcom roku postarané. Tvrdí, že od januára 2019 nebudú za vyšetrenie či vypísanie receptu platiť ani pacienti, ktorí navštívia lekára bez zmluvy s VšZP. Podľa poisťovne ide totiž o neodkladnú zdravotnú starostlivosť v prípade ochorenia alebo pri náhlej zmene zdravotného stavu pacienta.

"VšZP neodkladnú zdravotnú starostlivosť v zmysle zákona uhradí v plnom rozsahu, a to všetkým všeobecným lekárom, lekárom špecialistom, lekárňam aj pracoviskám, ktoré vykonávajú laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia," zdôrazňuje poisťovňa. Jej poistenec tak nebude platiť ani pri výdaji lieku v lekárni či za laboratórne a iné vyšetrenia, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár. Platí to aj v prípade vyšetrenia u lekára špecialistu, na ktoré ho poslal nezmluvný všeobecný lekár.

Ak si lekár predsa len od poistenca vypýta peniaze, VšZP úhradu za neodkladnú zdravotnú starostlivosť preplatí v plnej výške. A to na základe žiadosti s priloženým originálom dokladu o zaplatení od lekára alebo lekárne. "Úhradu VšZP preplatí zaslaním na účet do 15 dní od podania žiadosti," podotýka VšZP s tým, že tlačivo nájdu poistenci aj v pobočkách poisťovne.

Poisťovňa tiež pripomína fakt, že poistenec má v zmysle zákona právo na slobodný výber lekára. "To znamená, že ak by ho v niektorej nezmluvnej ambulancii odmietli vyšetriť, môže sa obrátiť priamo na pobočku VšZP, ktorá mu poskytne zoznam iných zmluvných ambulancií v jeho najbližšom okolí," vysvetľuje VšZP.

V prípade potreby môže ísť poistenec VšZP na vyšetrenie alebo si dať predpísať recept aj priamo do nemocnice, kde funguje nepretržite ústavná pohotovostná služba. Poisťovňa mu preplatí poplatok za návštevu pohotovosti.

Bližšie informácie získajú poistenci aj telefonicky na čísle 0850 003 003, prípadne osobne v ktorejkoľvek pobočke poisťovne.