Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

O racionalizácii rozhodlo vedenie FNsP Žilina po nepriaznivej analýze

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V roku 2012 skončí žilinská nemocnica so stratou okolo 4 miliónov eur.

Žilina 27. novembra (TASR) – O racionalizačných opatreniach a zavedení nerovnomerného rozdelenia pracovného času vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline rozhodlo jej vedenie po analýze, ktorá ukázala kritickú situáciu nemocnice.

Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval riaditeľ FNsP Štefan Volák.

Pohľadávky FNsP v Žiline voči zdravotným poisťovniam podľa neho predstavovali v októbri tohto roka 6 miliónov eur, záväzky nemocnice zhruba 16 miliónov eur, pričom pohľadávky rastú mesačne o 300.000 až 400.000 eur.

Štefan Volák
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
„Vypracovali sme na tri roky akčný plán záchrany a rozvoja nemocnice. V tejto chvíli sme museli pristúpiť k bolestnejšiemu variantu koncepcie. Bol variant menej bolestný, ale solidárny. To znamená, že lekári a niektorí pracovníci by boli solidárni s ostatnými a uskromnili by sa na prechodnú dobu. V takom prípade by sa to uskutočnilo bez rušivých udalostí. Tak, ako je to v iných nemocniciach. Tu sa lekári rozhodli, že nebudú solidárni,“ skonštatoval Volák.

Krízový manažér FNsP v Žiline Tomáš Tvarůžek doplnil, že v roku 2012 skončí žilinská nemocnica so stratou okolo 4 miliónov eur. „V roku 2013, ak sa nám podarí rozumne komunikovať aspoň s časťou lekárov, strata by mala byť okolo 2 až 3 milióny eur. A v roku 2014 by sme chceli atakovať nulu. Je treba povedať, že nemocnica má aj obrovský vnútorný dlh. Je tu zanedbaná dlhodobá investičná politika a bežná údržba, na ktorú nie sú peniaze. Tento vnútorný dlh odhadujeme až do 10 miliónov eur,“ uviedol Tvarůžek.

Podotkol, že nemocnica by podľa predbežných odhadov mohla mať o 1 milión eur vyššie tržby. „Ale lekári nie sú motivovaní, pretože majú istý základný plat a odmenu za pohotovostné služby. A my sa snažíme zvrátiť ich pohľad. Hovoríme, poďme sa uskromniť. Poďme na priemerné platy slovenských fakultných a univerzitných nemocníc a nájdime motivačný model odmeňovania,“ povedal Tvarůžek.

Podľa vedúceho lekára JIS Úrazového oddelenia FNsP v Žiline Juraja Kaciana lekári pri stretnutiach s vedením nemocnice deklarovali, že sa práci nebránia. „Za ostatné obdobie sme boli viac-menej atakovaní tým, že prekračujeme limity. To znamená, že sme poskytovali podstatne viac zdravotnej starostlivosti, ako bolo zazmluvnené nemocnicou pri rokovaniach s poisťovňami. Myslíme si, že jednoducho kompetencie v zmysle nakontrahovania zdravotnej starostlivosti pre nemocnicu sú plne v rukách vedenia nemocnice a my ako lekári a aj zvyšný personál sa tomu nebránime. Pokiaľ prídu zvýšené platby z poisťovní za uskutočnené výkony, my tie výkony zrealizujeme,“ dodal.

Podpredseda Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) Žilina Branislav Serva na margo vyjadrení vedenia žilinskej nemocnice upozornil, že organizácia práce systémom nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času jednoznačne znižuje množstvo poskytnutej zdravotnej starostlivosti. „Pretože systém ústavných pohotovostných služieb vyžaduje v medziach Zákonníka práce najmenší počet zamestnancov. Ak by sme pristúpili na ponúkaný variant riaditeľstva, predĺžili by sa čakacie doby na poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti,“ uzatvoril Serva.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dnes na tlačovej konferencii ubezpečila obyvateľov Žiliny a okolia, že všetky prijímané opatrenia sú nevyhnutné a smerujú k záchrane nemocnice. „Kvalitnú a komplexnú zdravotnú starostlivosť akú dostávali doteraz, budú dostávať aj naďalej. Takisto nepovažujem za správne, že sa kroky, ktoré vedú k reštrukturalizácii a ozdraveniu žilinskej nemocnice, spájajú s perzekúciou a protestnými akciami. Nie je to pravda. Tieto kroky majú smerovať skutočne len k ozdraveniu a stabilizácii žilinskej nemocnice. Opätovne chcem poprosiť lekárov. Pomôžte nám a spoločne pre pacientov zachráňme naše nemocnice. Aby sme ich nemuseli redukovať, aby sme ich do budúcna vedeli ďalej rozvíjať,“ povedala ministerka zdravotníctva.