Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ochladenie spôsobilo v uplynulých dňoch prudký pokles peľu v ovzduší

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Najvyššiu dennú koncentráciu peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Bratislave a Nitre.

Banská Bystrica 13. apríla (TASR) - Vplyvom prudkého ochladenia, nočných mrazov a sneženia došlo v uplynulom týždni k prudkému poklesu peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Od polovice týždňa, a najmä počas veľkonočných sviatkov boli denné hladiny peľu prevažne na veľmi nízkej až nízkej úrovni. Konštatovala to v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že celkovo dominoval peľ brezy, hrabu a jaseňa.

"Naplno rozbehnutá peľová sezóna brezy v Bratislave a v teplejších oblastiach sa pribrzdila, jej peľ nedosahoval alergiologicky významné koncentrácie. Breza bude najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. Peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité dosiahol vyššie koncentrácie len začiatkom týždňa v Košiciach," zhrnula Lafférsová.

Najvyššiu dennú koncentráciu peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Bratislave a Nitre. Peľ ostatných drevín sa vplyvom prudkého ochladenia vyskytoval v ovzduší len v nízkych hladinách, najmä na strednom a severnom Slovensku.

"Peľová sezóna brezy v Bratislave a v teplejších oblastiach by po oteplení mala pokračovať k vrcholu. Na ostatnom území bude stúpať do alergiologicky významných denných koncentrácií. Oteplenie prinesie ich celkový nárast a ďalšie rozširovanie druhového spektra peľu. V ovzduší sa bude vyskytovať ešte peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, jaseňa, hrabu, topoľa, vŕby, javora, duba, buka, smrekovca a postupne aj ďalších ihličnanov," dodala Lafférsová.