Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci diskutovali o problémoch v slovenskom zdravotníctve

Ján Figeľ, archívne foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou podpredsedu NR SR a predsedu KDH Jána Figeľa.

Bratislava 17. mája (TASR) - Hľadať odpovede na aktuálne otázky a výzvy slovenského zdravotníctva z pohľadu odborníkov, pacientov či verejnej správy. To bolo cieľom dnešného seminára Zväzu kresťanských lekárov a zdravotníkov v Bratislave pod názvom Moderné zdravotníctvo. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou podpredsedu NR SR a predsedu KDH Jána Figeľa.

"Z každej krízy, či spoločenskej, medzinárodnej ba dokonca aj rodinnej, alebo každej ľudskej vedie cesta cez rozum a svedomie. Ak toto bude aplikované v slovenskom zdravotníctve, tak pacient bude v centre záujmu," uviedol vo svojom príhovore Figeľ. Ako zdôraznil, dnes sa v slovenskom zdravotníctve nabaľujú obrovské dlhy a túto realitu treba riešiť.

"Slovenské zdravotníctvo potrebuje komplexné a premyslené zmeny, ktoré Európa začala robiť už pred 20 rokmi," uviedol expert KDH na zdravotníctvo Marian Faktor. Podľa jeho slov okrem samotných riešení však treba nájsť aj spoločenskú, odbornú a politickú zhodu. "Lebo iba tak sa nám podarí vyjsť zo začarovaného kruhu, v ktorom slovenské zdravotníctvo uviazlo posledné štvrťstoročie," dodal.

Ako tvrdí Faktor, tento stav sa podpísal aj pod zdravotný stav Slovákov, ktorý aj napriek výraznému zlepšeniu v posledných desaťročiach stále zaostáva za priemerom EÚ. "Moderné zdravotníctvo by nemalo fungovať na základe odmeňovania za výkony, ale za výsledky. A tým výsledkom je zdravý a spokojný občan, pacient," uzavrel Faktor.

Seminár Moderné zdravotníctvo je pokračovaním verejnej diskusie o riešeniach a smerovaní slovenského zdravotníctva za účasti predstaviteľov pacientskych organizácií, lekárov a sestier, zdravotných poisťovní a predstaviteľov verejného sektora zo Slovenska a Českej republiky.