Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci na liečbu drogovej závislosti chcú kvalitnejšiu prevenciu

Na snímke prednáška odborníčky z Odborného liečeného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora. Foto: TASR/Ján Siman

Odborníci z Odborného liečeného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora odštartovali sériu prednášok pre skupiny ľudí, ktorí prichádzajú so závislosťami do kontaktu.

Predná Hora 8. októbra (TASR) - Kvalitnejšou prevenciou sa snažia odborníci z Odborného liečeného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora znížiť záujem o drogy. Dnes odštartovali sériu prednášok pre skupiny ľudí, ktorí prichádzajú so závislosťami do kontaktu. Prví si cenné rady vypočuli učitelia. Ako pre TASR povedala hovorkyňa OLÚP Petra Glűcknerová, prednášky budú pokračovať pre lekárov, policajtov, rodinných príslušníkov a kňazov.

Sériu prednášok organizujú v rámci projektu Ochrana a podpora duševného zdravia v rámci komplexnej prevencie drogovej závislosti. Ministerstvo zdravotníctva SR ho podporilo sumou 44.700 eur. "Je to vlastne pokračovanie v predošlom projekte Zdravotná a integrovaná telesná výchova so zameraním na zdravie a pohyb v komplexnej prevencii závislosti prostredníctvom aktivít zameraných na ochranu, zvýšenie úrovne a kvality duševného zdravia a na predchádzanie užívania drog. Teraz sa snažíme vzdelávať odbornú verejnosť, ktorá prichádza do kontaktu so skupinami ohrozenými drogovou závislosťou. Vydávame metodické príručky, metodické materiály pre odbornú verejnosť a pre pacientov počas liečby závislostí, metodické príručky zamerané na prevenciu recidív," povedal Vladimír Stanislav, námestník riaditeľa OLÚP pre psychoterapeutickú starostlivosť.

Prednášky sú pre jednotlivé skupiny vhodné najmä preto, že sa na jednom mieste stretávajú ľudia s podobným zameraniami a vedia sa o svojich skúsenostiach poradiť tak medzi sebou, ako aj s odborníkmi. "Takto získavajú nové overené poznatky a skúseností z praxe. Vytipovali sme skupiny pedagógov, sociálnych pracovníkov, lekárov prvého kontaktu, kňazov, policajtov, zamestnancov štátnej správy, zamestnancov a dobrovoľníkov z charitatívnych organizácií, či resocializačných zariadení, v ktorých pôsobnosti je starostlivosť o rizikové skupiny ohrozené drogovou závislosťou. Pracujeme tiež s pacientmi v aktuálnej liečbe OLÚP, abstinujúcimi pacientmi vo fáze doliečovania a ich rodinnými príslušníkmi," doplnila Glűcknerová.