Zdravie

Odborníci nie sú spokojní s trendom stravovania detí a mládeže

TASR, 14. februára 2016 18:21

Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50 percent detí vo veku 0-9 rokov a 33 percent mládeže vo veku 10-16 rokov.

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš
Banská Bystrica 14. februára (TASR) - Vynechávanie raňajok, stravovanie mimo domu alebo školskej jedálne, či konzumácia jedál a pochúťok s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou, to sú trendy v stravovaní, ktoré sa podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici potvrdili aj u detí a mládeže v meste pod Urpínom.

V rámci medzinárodného projektu "We Love Eating – Užívaj si zdravý život" so zameraním na budovanie povedomia o zdravom životnom štýle, do ktorého boli zapojení aj rodičia detí vo veku 0-9 rokov a 10- až 16-roční študenti, sa uskutočnili on-line dotazníkové prieskumy. "Ich cieľom bolo zistiť úroveň povedomia o význame správneho stravovania sa a dostatočnej fyzickej aktivity a tiež zistiť súčasné zvyklosti v spôsobe stravovania sa a životného štýlu," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Výsledky poukazujú napríklad na negatívny trend v konzumácii ovocia a zeleniny. Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50 percent detí vo veku 0-9 rokov a 33 percent mládeže vo veku 10-16 rokov. "Len 30 percent 0-9-ročných detí a 36 percent mládeže vo veku 10-16 rokov má úmysel tieto súčasné zvyklosti zmeniť a zaraďovať do svojho jedálneho lístka viac ovocia a zeleniny napriek pomerne vysokému povedomiu o význame ich konzumácie z hľadiska ochrany a zachovania zdravia," podotkla Tolnayová.

Primeranej fyzickej aktivite sa venuje 44 percent detí vo veku 0-9 rokov. "V meste Banská Bystrica ďalej v porovnaní s celkovými výsledkami projektu menej respondentov považuje za dôležité konzumovať jedlo v spoločnosti rodiny, priateľov a tiež variť čerstvé jedlo a ani nemajú zámery do budúcnosti tento zvyk meniť," priblížila Tolnayová.

„Sú to výsledky odpovedí náhodne vybranej vzorky rodičov 0-9-ročných detí a detí a žiakov vo veku 10-16 rokov v meste Banská Bystrica, ktoré poukazujú na určitý trend v spôsobe stravovania sa a celkového životného štýlu u našich detí a mládeže. Nie je v súlade s odporúčaniami. Je v týchto vekových skupinách dokonca horší ako v ostatných európskych mestách a nemôžeme byť s ním spokojní,“ reagovala na výsledky výskumu Katarína Slotová, vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ.

Z hľadiska zdravia a rozvoja osobnosti sú totiž detstvo a adolescencia kritickými obdobiami v živote človeka, preto je konzumácia stravy s adekvátnou nutričnou hodnotou v tomto veku veľmi dôležitá. Stravovacie návyky a životný štýl, ktoré si deti osvoja, pretrvávajú spravidla celý život. Zdravá výživa v detstve a adolescencii znižuje riziko zdravotných problémov podmienených výživou, a to najmä obezity, zubného kazu a nedostatočnej fyzickej aktivity.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 13:48

Komora sestier: Chýba už 12.000 sestier, kompetentní to neriešia
Podľa prezidenta Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek Vysoké Tatry Lukáša Koberu komora opakovane upozorňuje na nedodržiavanie predpísaného počtu sestier.

sk
21. júla 2016 15:18

REPORTÁŽ: Prvá operačná sála pre krehké deti bude v Bratislave
Novorodencov s vrodenými vývojovými chybami alebo s ochoreniami, ktoré môžu sprevádzať predčasné narodenie, je nutné na potrebné operácie prevážať.

sk
20. júla 2016 13:32

Štvrtinu výdavkov na zdravotnú starostlivosť dáva občan z vlastného
Aj napriek pomerne vysokému podielu súkromných výdavkov sa však na nedostupnosť zdravotnej starostlivosti Slováci nesťažujú.

sk

Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac