Zdravie

Odborníci nie sú spokojní s trendom stravovania detí a mládeže

TASR, 14. februára 2016 18:21

Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50 percent detí vo veku 0-9 rokov a 33 percent mládeže vo veku 10-16 rokov.

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš
Banská Bystrica 14. februára (TASR) - Vynechávanie raňajok, stravovanie mimo domu alebo školskej jedálne, či konzumácia jedál a pochúťok s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou, to sú trendy v stravovaní, ktoré sa podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici potvrdili aj u detí a mládeže v meste pod Urpínom.

V rámci medzinárodného projektu "We Love Eating – Užívaj si zdravý život" so zameraním na budovanie povedomia o zdravom životnom štýle, do ktorého boli zapojení aj rodičia detí vo veku 0-9 rokov a 10- až 16-roční študenti, sa uskutočnili on-line dotazníkové prieskumy. "Ich cieľom bolo zistiť úroveň povedomia o význame správneho stravovania sa a dostatočnej fyzickej aktivity a tiež zistiť súčasné zvyklosti v spôsobe stravovania sa a životného štýlu," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Výsledky poukazujú napríklad na negatívny trend v konzumácii ovocia a zeleniny. Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50 percent detí vo veku 0-9 rokov a 33 percent mládeže vo veku 10-16 rokov. "Len 30 percent 0-9-ročných detí a 36 percent mládeže vo veku 10-16 rokov má úmysel tieto súčasné zvyklosti zmeniť a zaraďovať do svojho jedálneho lístka viac ovocia a zeleniny napriek pomerne vysokému povedomiu o význame ich konzumácie z hľadiska ochrany a zachovania zdravia," podotkla Tolnayová.

Primeranej fyzickej aktivite sa venuje 44 percent detí vo veku 0-9 rokov. "V meste Banská Bystrica ďalej v porovnaní s celkovými výsledkami projektu menej respondentov považuje za dôležité konzumovať jedlo v spoločnosti rodiny, priateľov a tiež variť čerstvé jedlo a ani nemajú zámery do budúcnosti tento zvyk meniť," priblížila Tolnayová.

„Sú to výsledky odpovedí náhodne vybranej vzorky rodičov 0-9-ročných detí a detí a žiakov vo veku 10-16 rokov v meste Banská Bystrica, ktoré poukazujú na určitý trend v spôsobe stravovania sa a celkového životného štýlu u našich detí a mládeže. Nie je v súlade s odporúčaniami. Je v týchto vekových skupinách dokonca horší ako v ostatných európskych mestách a nemôžeme byť s ním spokojní,“ reagovala na výsledky výskumu Katarína Slotová, vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ.

Z hľadiska zdravia a rozvoja osobnosti sú totiž detstvo a adolescencia kritickými obdobiami v živote človeka, preto je konzumácia stravy s adekvátnou nutričnou hodnotou v tomto veku veľmi dôležitá. Stravovacie návyky a životný štýl, ktoré si deti osvoja, pretrvávajú spravidla celý život. Zdravá výživa v detstve a adolescencii znižuje riziko zdravotných problémov podmienených výživou, a to najmä obezity, zubného kazu a nedostatočnej fyzickej aktivity.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 16:57

VIDEO: Drucker: Ministri musia mať väčší vplyv na tvorbu rozpočtov
Slovenský minister zdravotníctva Drucker na rokovaní v Bruseli ďalej povedal, že kolektívna imunita, ktorá bola v predchádzajúcich dekádach zaistená, je v súčasnosti nabúravaná.

sk
včera 16:12

Aj na Vianoce možno jesť zdravo, pripomína odborník
Štedrovečerné menu tvoria tradičné pokrmy a koláče. Niekedy stačí malá zmena a z tradičného bohatého jedla je pre telo akceptovateľný pokrm s nižšou energetickou hodnotou.

sk
včera 16:01

Audítori upozornili na nedostatky v ochrane pred zdravotnými hrozbami
Celoeurópske plánovanie ochrany občanov pred vážnymi zdravotnými hrozbami, ako je napríklad chrípková pandémia, má viacero nedostatkov. Uvádza sa to v správe Európskeho dvora audítorov.

sk

Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac