Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Tieto tri krémy vám môžu spôsobiť alergické reakcie

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Foto: TASR - ÚVZ SR

Ak máte takúto kozmetiku, dávajte si pozor.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o tri druhov krémov. Výrobky môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

"Môžu sa nachádzať aj na Slovensku," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Krém Roskošnoje Pitanije značky Viteks (výrobná dávka: 1041, čiarový kód: 4810153020062) z Bieloruska obsahuje zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou.
Foto: TASR - ÚVZ SR


ÚVZ varuje aj pred krémom 24 h Aqua Booster 03 Medium značky Marbert z Nemecka (výrobná dávka: 140099, čiarový kód: 4085404510313400). Na obale tohto nezmývateľného výrobku je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone aj látka Isobutylparaben.

Tretím produktom, pred ktorým ÚVZ varuje, je Fade Cream značky Ultra Glow z USA (výrobná dávka: 1AL7). Výrobok obsahuje hydrochinón, ktorý je určený len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Jeho použitie môže spôsobiť kožné alergie.

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolóri v Nemecku.