Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odbory sa s regionálnymi nemocnicami na platoch zatiaľ nedohodli

Anton Szalay Foto: TASR/Martin Baumann

Odbory pôvodne žiadali v dodatku ku kolektívnej zmluve päťpercentný rast platov od apríla.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Malé a stredné nemocnice zatiaľ nedospeli s odborármi k dohode týkajúcej sa úpravy miezd svojich zamestnancov. Ako dnes priblížil šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay, ďalšie kolektívne rokovanie so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska bude vo štvrtok 24. apríla.

Szalaya podľa jeho slov očakáva ťažké rokovania. Nemocnice ponúkajú dvojpercentné zvýšenie miezd všetkých zamestnancov s výnimkou lekárov a sestier. "My hovoríme, že by sa malo týkať aj sestier," skonštatoval pre TASR s tým, že tým sa od roku 2012 platy neupravovali. Pokiaľ by obe strany dospeli k dohode, bolo by možné úpravu platov realizovať ešte k 1. aprílu.

Odbory pôvodne žiadali v dodatku ku kolektívnej zmluve päťpercentný rast platov od apríla. Šéf odborového zväzu v januári povedal, že by privítal, keby sa aj v neštátnych nemocniciach podarilo dosiahnuť také navýšenie platov ako v štátnych. Tam sa mzdy zamestnancov od polovice januára zvýšili o štyri percentá. Valorizácia sa nedotkla tých zamestnancov, ktorých mzda bola v rokoch 2012 a 2013 zvýšená na základe osobitných zákonov.

Mzdy zamestnancov nemocníc v asociácii rástli naposledy vlani, a to o päť percent, výnimkou bola iba jedna nemocnica. Súčasná kolektívna zmluva platí do konca marca.