Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Prednej Hore sa chcú cez šport viac zamerať na prevenciu závislostí

OLÚP v Prednej Hore Foto: TASR/Ján Siman

Nezisková organizácia OLÚP Predná Hora získala v roku 2008 štatút špecializovanej nemocnice pre liečbu drogových závislostí.

Predná Hora 12. marca (TASR) - Úpravu vonkajších a vnútorných športovísk plánujú v tomto roku v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom (OLÚP) v Prednej Hore v okrese Revúca. Ako pre TASR povedala referentka marketingu a vzdelávania Petra Glücknerová, v rámci projektu, ktorý podporilo ministerstvo zdravotníctva, sa chcú prostredníctvom športových aktivít intenzívnejšie zamerať na prevenciu závislostí.

Nezisková organizácia OLÚP Predná Hora získala v roku 2008 štatút špecializovanej nemocnice pre liečbu drogových závislostí na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva v odboroch psychiatria a medicína drogových závislostí.

"Športové aktivity sú už súčasťou terapie pri liečbe závislostí. Teraz sme s kolegami pripravili projekt Zdravotná a integrovaná telesná výchova so zameraním na zdravie a pohyb v komplexnej prevencii závislosti. Chceme priviesť k pohybu nielen našich pacientov, ale aj širokú verejnosť a takto predchádzať vzniku samotných závislostí. Plánujeme vzdelávať deti od materských až po stredné školy, ale aj ich učiteľov a využijeme pritom naše prostredie aj na športové aktivity. Pripravujeme úpravu vnútorných priestorov, doplníme vybavenie telocvične a posilňovne. V exteriéri už máme vybudované relaxačno-kyslíkové chodníky a k nim pribudnú aj ďalšie športoviská," pokračovala Glücknerová.



Nemocnica sídli v historickej budove

Na snímke námestník riaditeľa pre psychoterapeutickú starostlivosť OLÚP Vladimír Stanislav.
Foto: TASR/Ján Siman
Špecializovaná nemocnica sídli v historickej budove bývalého bulharského cára Ferdinanda Coburga, ktorú plánoval užívať ako svoje zimné sídlo v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina. Podľa námestníka riaditeľa pre psychoterapeutickú starostlivosť OLÚP Vladimíra Stanislava liečebnú telesnú výchovu zaviedli pre svojich pacientov už minulý rok.

"Pri liečbe závislostí je hlavným procesom psychoterapia a podporným procesom starostlivosť o fyzickú stránku pacienta. Teraz to chceme rozšíriť o prevenciu zameranú na širokú verejnosť. Už sme oslovili mnohé materské a základné školy, ponúkli sme im možnosť vzdelávania sa v tejto problematike u nás. Týmto projektom chceme deti naučiť predchádzať problémom spojeným so závislosťami. Naučiť ich, ako predchádzať nudnému spôsobu života a zamerať sa na efektívne využitie voľného času. Ďalej budeme pokračovať v liečbe samotných pacientov a v neposlednom rade to bude aj pre už abstinujúcich ľudí, ktorí sa sem vracajú na posilnenie svojej abstinencie a tiež aj pre ich rodinných príslušníkov," dodal Stanislav.


Na snímke referentka marketingu a vzdelávania ústavu Petra Glücknerová.
Foto: TASR/Ján Siman