Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Opatrovateľská práca by mala mať na úrovni EÚ jednotné štandardy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zhodli sa na tom účastníci workshopu, ktorý Slovenská katolícka charita (SKCH) zorganizovala na tému zvýšeného odlivu opatrovateliek z krajín východnej Európy a nelegálnej práce v zahraničí.

Bratislava 22. mája (TASR) – Na úrovni Európskej únie (EÚ) je potrebné vypracovať spoločné štandardy kvality práce opatrovateliek a presadzovať ich v jednotlivých krajinách. Zhodli sa na tom účastníci medzinárodného workshopu, ktorý Slovenská katolícka charita (SKCH) zorganizovala na tému zvýšeného odlivu opatrovateliek z krajín východnej Európy a nelegálnej práce v zahraničí.

Konferencie sa zúčastnili zástupcovia národných charít a odborníci zo Slovenska, Rakúska, Poľska, Rumunska, Nemecka, Švajčiarska a Ukrajiny. Okrem iných tém sa venovali aj prípadom, keď opatrovateľky, prichádzajúce do západných krajín z východu Európy nedostávajú primeranú odmenu za svoju prácu a sú nútené vykonávať činnosti, ktoré sú nad rámec ich povinností. V niektorých prípadoch musia bývať v nedôstojných podmienkach.

"S migrujúcimi opatrovateľkami často zaobchádzajú neľudsky ako s tovarom, ktorý môžeme po použití zahodiť,“ uviedol v diskusii na túto tému generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Vyzval preto aj agentúry sprostredkujúce prácu v zahraničí, aby venovali tejto problematike pozornosť a nepozerali na sprostredkovanie práce len cez optiku peňazí.

SKCH sa snaží pripravovať opatrovateľky na prácu v zahraničí aj prostredníctvom edukačných aktivít. V súčasnosti organizuje vzdelávacie kurzy Train to care určené pre slovenské opatrovateľky v Rakúsku. Prvý dvojdňový kurz na tému "Starostlivosť v poslednej fáze života" odštartoval vo štvrtok (21.5.) v priestoroch charitatívnej organizácie na Kapitulskej ulici v Bratislave. SKCH pripravila v rámci projektu Train to Care päť vzdelávacích modulov v Bratislave a Dolnom Smokovci, ktoré vedú renomovaní odborníci zo Slovenska a Rakúska. Budúci týždeň projekt pokračuje seminárom s názvom "Prevencia konfliktov a ich riešenie a zaobchádzanie so záťažou v opatrovaní".

Vzdelávacie kurzy pre opatrovateľov vznikli vďaka slovensko-rakúskej spolupráci a s podporou Rakúskej sociálnej poisťovne a hospodárskych komôr v Rakúsku. Ich cieľom je podpora zdravia, prevencia a rozšírenie kompetencie opatrovateľov pracujúcich v 24-hodinovej starostlivosti.