Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Operácií zhubných ochorení prostaty pribúda

V bratislavskom Onkologickom ústave sv. Alžbety (OÚSA) pomáhajú pacientom s rakovinou prostaty v boji s ich ochorením špeciálnou metódou. Využívajú brachyterapiu prostaty, teda permanentnú implantáciu rádioaktívnych zŕn. Liečba, ktorú už podstúpilo 500 ľudí, je dostupná pre pacientov z celého Slovenska a plne ju hradia všetky zdravotné poisťovne. Pri liečbe sa implantujú v celkovej anestézii mikroskopické rádioaktívne zrná (na snímke) priamo do prostaty pod neustálou kontrolou transrektálneho ultrazvuku. Cieľom je dodať do nádorového tkaniva čo najvyššiu dávku ionizujúceho žiarenia pri čo najmenšom poškodení okolitých zdravých tkanív. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Pacientov po operáciach trápi hlavne únik moču.

Bratislava 14. júla (TASR) - Operácia zhubného ochorenia prostaty sa v súčasnosti stáva jednou z najčastejších príčin nechceného úniku moču u mužov. V posledných rokoch týchto operácií pribúda. Upozornil na to Martin Romančík, lekár z urologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

"Bezprostredne po operácii zhubného ochorenia prostaty je výskyt inkontinencie zaznamenaný asi u 20 percent mužov," povedal. Ešte jeden rok po operácii trápi približne osem až 12 percent mužov natoľko závažne, že sú podľa urológa nútení vyhľadať odbornú pomoc. Porucha je zväčša dočasná a intenzívnou rehabilitáciou sa v priebehu jedného roka od operácie spravidla úplne vylieči, alebo sa výrazne zlepší.

"Pokiaľ sa tak nestane, môže po dôkladnom vyšetrení a analýze príčin prísť do úvahy operačná korekcia stavu. Napriek tomu, že sú dnes k dispozícii rôzne metódy spojené s implantáciou umelej pásky, najspoľahlivejší efekt má implantácia umelého zvierača močovej trubice," uviedol Romančík. Takéto operácie už podľa neho pomohli viacerým mužom s touto poruchou.

U mužov sa inkontinencia moču vyskytuje najčastejšie vo veku nad 65 rokov, ale môže sa objaviť aj v mladších vekových kategóriách. Rovnako ako u žien sa u nich rozlišujú dva základné typy inkontinencie moču - urgentná a stresová.

Urgentná je charakterizovaná ako únik moču pri náhlom nútení na močenie. Človek, ktorý trpí týmto typom inkontinencie, často ani nestihne dobehnúť na toaletu. "Bežne sa lieči farmakoterapiou, ktorá znižuje prenos vzruchov z močového mechúra do mozgu," povedal Romančík. Jednou z príčin vzniku tohto ochorenia sú choroby nervovej sústavy - napríklad roztrúsená skleróza alebo stav po cievnej mozgovej príhode, ochorenie často postihuje aj diabetikov. Ďalšou príčinou môžu byť i rôzne patologické stavy steny močového mechúra, počínajúc zápalom a končiac zhubným ochorením. Takýto stav si podľa Romančíka vyžaduje starostlivosť urológa.

Stresová inkontinencia moču je pri zvýšení vnútrobrušného tlaku - pri kašli, kýchnutí alebo pri zohnutí. Tento typ inkontinencie vzniká najmä ako nežiaduci následok niektorých operačných zákrokov na prostate. Napríklad po operácii prostaty pre nezhubné ochorenie.