Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Oponiciach sa začala konferencia o podpore duševného zdravia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Účastníci národnej konferencie zdieľajú svoje skúsenosti získané najmä počas utečeneckej krízy zapríčinenej vojnou na Ukrajine, skonštatovala Podracká.

Oponice 15. novembra (TASR) - Najnovšie dáta a skúsenosti s fungovaním podpory duševného zdravia a psychosociálnej podpory (MHPSS) prezentujú účastníci dvojdňovej národnej konferencie, ktorá sa v stredu začala v Oponiciach v okrese Topoľčany. Pozvanie na konferenciu, ktorú organizuje občianske združenie TENENET v partnerstve so Svetovou zdravotníckou organizáciou na Slovensku, prijali domáci aj zahraniční experti z najvýznamnejších inštitúcií a organizácií zainteresovaných v MHPSS. Jej výsledkom budú konkrétne odporúčania na zlepšenie systému, informovala Elena Kopcová, generálna riaditeľka občianskeho združenia.

Účastníci národnej konferencie zdieľajú svoje skúsenosti získané najmä počas utečeneckej krízy zapríčinenej vojnou na Ukrajine, skonštatovala Kopcová. Podujatie je podľa jej slov kľúčovou platformou pre informovanie nastupujúcej vlády o kritickom význame a dôležitosti posilnenia kapacít v oblasti duševného zdravia počas krízového manažmentu. "Utečenecká kríza spôsobená vojenským konfliktom na Ukrajine nám ukázala, že rýchla, efektívna a udržateľná reakcia v tejto oblasti si vyžaduje spoluprácu medzi štátom, neziskovými organizáciami a medzinárodnými inštitúciami. Poskytli sme poradenstvo desaťtisícom odídencov, zamestnali sme desiatky z nich s psychologickým alebo pedagogickým vzdelaním."

Cieľom inštitúcií zainteresovaných v MHPSS je rozšíriť efektívne reakcie, ktoré riešia obavy o duševné zdravie najzraniteľnejších skupín populácie a v konečnom dôsledku ovplyvňujú tvorbu politík, rozvoj programov a prispôsobenie národných iniciatív.

Občianske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou TENENET poskytuje pomoc rodinám, ktoré sa ocitli v zložitých situáciách zapríčinených finančnými problémami, stratou zamestnania, sociálnou izoláciou, poruchami učenia, zneužívaním, užívaním návykových látok alebo poruchami duševného zdravia. Združenie ponúka komplexné služby a podporu, ktorú rodiny potrebujú na to, aby tieto situácie dokázali prekonať.