Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Opozícia chce bezplatné parkovanie pred verejnými nemocnicami

József Nagy Foto: TASR

Platiť by nemali tí, ktorí budú vedieť preukázať, že parkovisko využili pre zdravotnícke služby.

Bratislava 27. marca (TASR) - Parkovanie pri nemocniciach, resp. iných poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktoré sú verejné, teda vlastnené obcou, samosprávnym krajom alebo štátom, má byť bezplatné. Chcú to dosiahnuť opoziční poslanci József Nagy (Most-Híd), Martin Chren (nezaradený), Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a Branislav Škripek (OĽaNO) v novele zákona o zdravotnej starostlivosti.

Platiť by nemali tí, ktorí budú vedieť preukázať, že parkovisko využili pre zdravotnícke služby. "Ide nám o to, aby parkovanie pri zdravotníckych zariadeniach, nemocniciach bolo zadarmo," povedal na dnešnej tlačovej konferencii opozičných poslancov v parlamente Nagy. Súčasný stav podľa neho znevýhodňuje pacientov.



Novotný priblížil spôsob, akým chcú svoj cieľ opoziční zákonodarcovia dosiahnuť. "Zákon určuje, za ktoré služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti je možné vyberať poplatok. Napríklad za recept, za lekársku službu prvej pomoci. Medzi tieto poplatky sme zaradili aj parkovanie na parkoviskách, ktoré patria zdravotníckym zariadeniam, štátu, obci, samosprávnemu kraju. Výšku poplatku určujeme na nula eur," opísal Novotný.

Nagy, Chren, Novotný a Škripek sú presvedčení, že ich novela odstraňuje nielen faktické obmedzenie dostupnosti zdravotníckych zariadení a neúmernú finančnú záťaž pacientov, personálu a návštevníkov, ale napravuje aj minulé postupy, o ktorých sa možno domnievať, že neboli vždy v súlade s dobrými mravmi. "V prípade protichodnosti záujmov na dosiahnutie zisku so záujmami nerušeného výkonu činnosti zdravotníckych zariadení a ochrany záujmov pacientov je nepochybne nutné preferovať záujmy pacientov. Právo na dostupnú zdravotnú starostlivosť je obsiahnuté taktiež v Charte práv pacienta, ktorú SR prijala v roku 2001," argumentujú.