Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Opozícia s návrhom rokovať o petícii za zľavy v lekárňach neuspela

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pod petíciou je 66-tisíc podpisov. Na to, aby sa ňou parlament musel zaoberať, je potrebných minimálne 100-tisíc podpisov.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Opoziční poslanci Národnej rady SR ani dnes neuspeli so žiadosťou, aby sa v parlamente rokovalo o petícii za zachovanie vernostných systémov v lekárňach. Obdobný návrh predložili tri opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd aj v utorok (4. 12.), no pre chýbajúce hlasy vládneho Smeru-SD neprešiel. Podobný scenár sa opakoval aj dnes.

Pod petíciou je 66.000 podpisov. Na to, aby sa ňou parlament musel zaoberať, je potrebných minimálne 100.000 podpisov. "Občania vyjadrili svoj nesúhlas s návrhom zákona o liekoch, nakoľko obsahuje ustanovenia, ktoré zakazujú lekárňam poskytovať zľavy a žiadajú, aby NR SR pri prerokovaní návrhu zákona zobrala do úvahy pripomienky verejnosti," vysvetlil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Petíciu za zachovanie vernostných systémov v lekárňach odovzdali zástupcovia siete lekární Dr.Max v parlamente 20. novembra. Po tom, čo vláda odsúhlasila zákaz vernostných systémov v lekárňach, budú o novele zákona o liekoch rozhodovať poslanci na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady SR.

"Chceme informovať členov výboru o tejto petícii a veríme, že nejakým spôsobom sa následne pri prerokovávaní novely zákona o liekoch s týmto vysporiadajú," uviedol manažér siete lekární Dr.Max Sína Niku. Podľa neho úspech petície vyplýva z toho, že vernostné systémy sú jedným z mála opatrení, ktoré priamo znižujú finančnú záťaž pacienta. Doplnil, že zároveň v zmysle platného zákona vracajú peniaze aj späť do systému verejného zdravotného poistenia.

Dr.Max tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva pristúpilo k zrušeniu vernostných systémov bez predloženia argumentov a čísiel, ktoré by potvrdzovali jeho výhrady o tom, že vernostné systémy motivujú na väčšiu spotrebu liekov. Pri svojej argumentácii vraj úplne ignorovalo fakt, že lieky môže predpísať len lekár a lekárnik ich spotrebu neovplyvní.

K zrušeniu vernostných systémov má dôjsť prostredníctvom novely zákona o liekoch. V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Ministerstvo presadzuje návrh, ktorý by mal umožniť poskytovať pacientom zľavy na doplatkoch za lieky, nie však formou vernostných systémov.