Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OSN chce robiť viac proti zvyšovaniu rezistencie voči antibiotikám

Foto: TASR

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun varoval, že odolnosť voči antibiotikám predstavuje zásadné a pretrvávajúce nebezpečenstvo pre zdravie občanov a pre trvalú produkciu jedla.

New York 21. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) sa chce vo väčšej miere ako doteraz angažovať proti zvyšovaniu odolnosti svetovej populácie voči antibiotikám.

Z vyhlásenia, ktoré prijali signatári počas prebiehajúceho Valného zhromaždenia OSN v New Yorku vyplýva, že členské krajiny sa budú viac angažovať za prísnejšiu reguláciu v danej oblasti a každý z členských štátov by mal vypracovať svoj akčný plán, informovala tlačová agentúra DPA.

Ako varoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, odolnosť voči antibiotikám predstavuje zásadné a pretrvávajúce nebezpečenstvo pre zdravie občanov a pre trvalú produkciu jedla.

Z odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že okolo 700.000 ľudí ročne zomiera na našej planéte v dôsledku skutočnosti, že antibiotiká už proti niektorým baktériám nie sú účinné. Liečivá sa stávajú neefektívne, ak sa baktérie geneticky zmenia, takže predmetné antibiotiká ich už nedokážu ohroziť.