Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OZ Malíček pomáhal rodinám predčasne narodených detí aj minulý rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Činnosť združenia sa celoročne sústreďuje na zlepšovanie podmienok počas pobytu dieťaťa v nemocnici, napríklad materiálnou pomocou jednotlivých oddelení.

Bratislava 2. januára (TASR) - Občianske združenie (OZ) Malíček pomáhalo predčasne narodeným deťom a ich rodinám aj v minulom roku. Pomohlo zakúpiť špeciálne očné prístroje na detskú kliniku oftalmológie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave, spustilo verejnú zbierku na nákup dýchacích prístrojov do nemocníc, poskytovalo psychologickú pomoc či šírilo osvetu. TASR o tom informovala prezidentka združenia Ľubica Kaiserová.

Na Slovensku sa podľa združenia ročne narodí predčasne asi 4500 detí, pričom ich počet za 15 rokov vzrástol približne o tretinu. "Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý sa nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné," priblížila Kaiserová.

Činnosť združenia sa celoročne sústreďuje na zlepšovanie podmienok počas pobytu dieťaťa v nemocnici, napríklad materiálnou pomocou jednotlivých oddelení. Rodinám tiež poskytuje bezplatnú odbornú, ale aj certifikovanú laickú psychologickú podporu. Snaží sa tiež, aby bol psychológ internou súčasťou tímu na perinatologických oddeleniach. K zlepšovaniu podmienok na oddeleniach združenie prispieva aj realizáciou vlastných prieskumov či zapájaním sa do medzinárodného dotazníkového zisťovania.

V spolupráci s nemocnicami Malíček zdravotníkom zabezpečuje laktačné kurzy či kurzy bazálnej stimulácie, spoločne tiež oceňujú na galavečere Purpurové srdce významné osobnosti, ktoré pomáhajú robiť svet predčasniatok lepším. Združenie sa venuje aj osvetovým aktivitám, ktorými sa snaží zvyšovať povedomie verejnosti o tejto problematike. Na web a sociálne siete zároveň pravidelne zverejňuje novinky, edukatívne články a rozhovory s odborníkmi z rôznych oblastí, aby sa rodičom dalo poradiť, aj keď sa už s dieťaťom nachádzajú v domácom prostredí.