Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti oddnes platia parkovné pred bratislavskými nemocnicami

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Lekárske odborové združenie tvrdí, že našlo dôvody, pre ktoré môže byť zmluva na prenájom parkovísk ukončená.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Za parkovné pred bratislavskými nemocnicami v Ružinove či Petržalke si jej návštevníci a zamestnanci oddnes platia. Hodina ich vyjde na jedno euro, zdarma je len parkovanie na 15 minút.

"Na neprenajatých plochách pred oboma nemocnicami je k dispozícii vyše 200 neplatených parkovacích miest. Verejnosť môže parkovať v blízkosti Nemocnice Ružinov na 70 neplatených miestach na pozemku nemocnice pred štadiónom a na 20 miestach pred poliklinikou Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke," povedala Petra Stano Maťašovská hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú obe nemocnice so spoplatneným parkoviskom spadajú. Pre invalidov, ktorí potrebujú zaparkovať čo najbližšie k vchodu, podľa nej UNB na vlastných pozemkoch vytvorila po dve miesta pred oboma nemocnicami. Viac priestoru k dispozícii podľa hovorkyne nemá. "Pre zamestnancov je vyčlenených 70 neplatených miest pred oboma nemocnicami," dodala.

Lekárske odborové združenie (LOZ) tvrdí, že našlo dôvody, pre ktoré môže byť zmluva na prenájom parkovísk ukončená. Dnes o nich na stretnutí informovalo riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha. "Pri plnení zmluvy ohľadom nemocničných parkovísk chýba stavebné povolenie a chýba súhlas vlastníka pozemkov, na ktorých sú parkoviská. Teraz je už na kompetentných, či to budú chcieť riešiť, alebo nie. Cestu na to, aby tá zmluva mohla byť zrušená, sme ukázali," povedal dnes predseda LOZ Peter Visolajský. Vlastníkom pozemkov je hlavné mesto Bratislava.

Podľa hovorkyne nejde o relevantné argumenty, ktoré by boli dôvodom na vypovedanie zmluvy alebo jej neplnenie. "Vedenie UNB vyzvalo koncesionára v reakcii na informácie z magistrátu, aby predložil, či si splnil všetky povinnosti, teda aj nad rámec tých, ktoré si splnil voči UNB. Koncesionár tak urobil dnes, UNB podklady analyzuje," dodala.

Vinu za prenájom parkovísk podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smeru-SD) aj súčasného vedenia nemocnice nesie bývalý riaditeľ nemocnice Miroslav Bucha a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). "UNB disponuje všetkými listinnými dôkazmi, že za realizáciu a podpis zmluvy zodpovedajú," tvrdí Stano Maťašovská. Vedenie UNB podľa nej rokuje s koncesionárom, aby mohli na prenajatých parkoviskách zadarmo parkovať darcovia krvi, hendikepovaní a počas noci zamestnanci, prioritne sestry. "Zároveň rokuje o ďalších možnostiach skvalitnenia parkovania a prístupu aj mimo zazmluvnených plôch," dodala.

Súčasné vedenie UNB urobilo podľa hovorkyne od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zmluva je platná, vyplýva zo záverov ÚVO a šetrenia okresnej prokuratúry a UNB ju musí napĺňať," podčiarkla.

Predstavitelia občianskeho združenia Hlas v núdzi občanov Slovenska žiadajú zrušenie koncesnej zmluvy, v opačnom prípade hrozia protestnými aktivitami. Nevylúčili ani blokovanie prístupových ciest na parkoviská pred nemocnicami.