Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti sa chcú zapojiť do tvorby zdravotnej politiky štátu

Na snímke zľava predseda správnej rady OZ Slovenský pacient Vladimír Halász, predseda správnej rady Slovenská aliancia zriedkavých chorôb Radoslav Herda a predsedníčka DebRA SR Beáta Ramljaková počas tlačovej konferencie 3. júla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Organizátori lustu za problém tiež označujú zavádzanie skrytých poplatkov u lekárov, napríklad za objednanie, ako aj bezpečnosť pacienta v nemocničnom prostredí.

Bratislava 3. júla (TASR) - Zástupcovia pacientskych organizácií tvrdia, že sa na Slovensku zhoršuje postavenie pacientov napríklad aj v dôsledku rastúcich doplatkov za lieky a chcú mať preto možnosť viac sa zapájať do tvorby zdravotnej politiky štátu. Napísali preto list vláde, ministerstvu zdravotníctva a poslancom, v ktorom ich žiadajú o zohľadňovanie ich podnetov v budúcnosti, čo má podľa nich prispieť k zlepšovaniu situácie.

"Považujeme to za závažný občiansky a demokratický nedostatok princípov spravovania vecí verejných, že pacienti sú vylúčení zo zdravotnej politiky štátu, z mechanizmu kontroly a rozhodovania o úhrade liekov a takisto sú vylúčení z kategorizačnej komisie pre lieky," skonštatoval Vladimír Halász z občianskeho združenia Slovenský pacient. Pripomenul, že sú to práve pacienti, ktorí vytvárajú finančné zdroje v zdravotníctve.

Pod list kompetentných sa okrem spomínaného združenia podpísala aj Slovenská aliancia zriedkavých chorôb, Asociácia na ochranu spotrebiteľov liekov a predsedovia 25 pacientskych organizácií. V ňom okrem iného upozorňujú na rast doplatkov za lieky, ktoré podľa Halásza vedie k neúmernému a neodôvodenému ekonomickému zaťaženiu.

Za problém tiež označujú zavádzanie skrytých poplatkov u lekárov, napríklad za objednanie, ako aj bezpečnosť pacienta v nemocničnom prostredí. Organizátori a signatári otvoreného listu odporúčajú zamerať sa na zníženie výskytu nozokomiálnych infekcií, preležanín a pádov v nemocniciach.

Ku skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku by podľa zástupcov pacientov prispelo kontinuálne primerané zvyšovanie finančných zdrojov v zdravotníctve a lepšie materiálno-technické zabezpečenie zdravotníckych zariadení. "Dochádza k znižovaniu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti a k zvyšovaniu priamych i nepriamych výdavkov pacientov," upozornil Halász.


Tu bude player