Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Papierovú zdravotnú dokumentáciu pacienta nahradí elektronická

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aktuálne budú do systému ezdravie ukladané záznamy pacienta z odborného vyšetrenia, prepúšťacie správy a popisy zo zobrazovacích vyšetrení, ako napríklad röntgen či magnetická rezonancia.

Bratislava 6. januára (TASR) - Doterajšie papierové zdravotné karty pacientov nahradia vďaka ostrému spusteniu systému ezdravie od januára z veľkej časti elektronické. Jednotlivé vyšetrenia tak vďaka zavedeniu domény evyšetrenie do praxe bude možné podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) realizovať „bez papiera“.

Aktuálne budú do systému ezdravie ukladané záznamy pacienta z odborného vyšetrenia, prepúšťacie správy a popisy zo zobrazovacích vyšetrení, ako napríklad röntgen či magnetická rezonancia. Súčasťou záznamu nie sú snímky, prípadne video vytvorené z tohto zobrazovacieho vyšetrenia. Okrem záznamu z vyšetrenia lekár v systéme ezdravie vytvára aj elektronický výmenný lístok.

Pacienti teda budú mať po novom elektronické zdravotné knižky, do ktorých im budú lekári zapisovať správy z jednotlivých vyšetrení, v liekovej knižke budú mať zase zapísané predpísané lieky. Do záznamov sa budú môcť podľa šéfa NCZI Petra Blaškovitša pozrieť aj pacienti priamo z domu.

Okrem spomínaných informácií tam nájdu napríklad aj to, akú zdravotnú starostlivosť za nich uhradila zdravotná poisťovňa. Rovnako zistia, ktorý lekár a kedy si prezeral ich zdravotnú dokumentáciu. Na pripojenie sa cez Národný zdravotný portál je však potrebný občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID) a čítačka.

K pacientovým údajom sa dostane jeho všeobecný lekár, ktorý bude mať k dátam neobmedzený prístup, okrem záznamov vytvorených psychiatrom. „Akýkoľvek iný doktor má prístup k zdravotnej dokumentácii iba po pacientovom súhlase,“ vysvetlil pre TASR Blaškovitš. V praxi by to malo podľa jeho slov vyzerať tak, že pacient vloží svoj elektronický občiansky preukaz do čítačky a na displeji stlačí áno na znak súhlasu s prístupom k zdravotným údajom.

Pôvodne sa uvažovalo nad tým, že pacienti by mali mať šesťmiestny kód, ktorým by sa autorizovali. Ako však poukázal Blaškovitš, keďže ľudia majú často problém zapamätať si pin k bankomatovej karte, od nápadu sa upustilo. Pokiaľ si však občan bude chcieť kód nastaviť, môže tak spraviť cez národný zdravotný portál.