Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre spoplatnenie parkovísk pred UNB padli ďalšie trestné oznámenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Univerzitná nemocnica Bratislava obvineniam podľa svojej hovorkyne Petry Stano Maťašovskej nerozumie.

Bratislava 27. februára (TASR) - V prípade spoplatnenia parkovísk pred budovami bratislavskej Univerzitnej nemocnice (UNB) padli ďalšie dve trestné oznámenia. Tie na neznámeho páchateľa podali lekárski odborári, ktorí majú pochybnosti o priebehu tendra na prevádzkovateľa parkovísk. Majú preto podozrenie zo spáchania trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, ako aj trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Odborári poukazujú, že v rámci tendra existovali dve trojčlenné komisie, ktoré mali otvárať súťažné ponuky, pričom menovaná bola iba jedna. Na otváraní obálok sa však mala zúčastniť iná komisia, o ktorej menovaní vraj chýbajú dôkazy. "Sme presvedčení, že treba preveriť postup, v ktorom existujú dve komisie, z toho k jednej nie je žiadne menovanie, o ktoré sme žiadali na základe infozákona," povedal dnes predseda odborárov pri ružinovskej nemocnici Miroslav Mendel.

Lekárski odborári okrem toho zastávajú názor, že koncesnú zmluvu možno zrušiť. Namietajú, že viacero z deklarovaných 47 právnych úkonov, ktorými sa nemocnica usilovala dospieť k vypovedaniu zmluvy, bolo iba formálnych. Vedeniu napríklad vyčítajú, že sa pre inštalovanie rámp neobrátilo s podnetom na stavebný úrad či dopravný inšpektorát.

"Lekárske odborové združenie vyzýva vedenie UNB, aby prestalo predstierať aktivitu a začalo konať tak, aby odstúpilo od zmluvy. Podľa nášho názoru je to možné, pretože koncesionár postavil čiernu stavbu bez stavebného povolenia, bez súhlasu vlastníka pozemku a na takejto čiernej stavbe a "plnení" koncesnej zmluvy nemôže mať predsa UNB záujem," skonštatoval Mendel.

Univerzitná nemocnica Bratislava obvineniam podľa svojej hovorkyne Petry Stano Maťašovskej nerozumie. "UNB sa nemohla obrátiť na stavebný úrad a dopravný inšpektorát, lebo nebola účastníkmi konania. Jediné aktívne legitimované orgány boli v tom čase Úrad pre verejné obstarávanie a okresná prokuratúra. Z ich záverov vyplýva, že zmluva je platná a UNB je povinná ju plniť. Celý spis skúmali aj orgány činné v trestnom konaní," reagovala. Poukázala, že s výberom komisie nemá súčasné vedenie nič spoločné, keďže zmluvu uzavrel bývalý riaditeľ UNB Miroslav Bucha.

UNB tvrdí, že stále nedisponuje právne relevantným argumentom, pre ktorý by bolo možné zmluvu z minulosti bez hrozby sankcií presahujúcich milión eur vypovedať alebo neplniť. "Súčasné vedenie UNB koná v tejto veci už takmer dva roky. Pri hľadaní riešení komunikuje s Magistrátom hlavného mesta a spolupracuje so stavebným úradom. Pre dedičstvo z minulosti sme naďalej v patovej situácii. UNB sa zatiaľ podarilo s koncesionárom nad rámec zmluvy dohodnúť aspoň bezplatné parkovanie pre darcov krvi počas odberu, pre pacientov podstupujúcich dialýzu a sestry v nočných službách," doplnila.

Zmluvu v hodnote vyše 950.000 eur na prenájom 460 parkovacích miest pred oboma nemocnicami uzavrela UNB za bývalého vedenia so spoločnosťou Zipp – S na desať rokov. Tá ich mala zrekonštruovať a parkovanie spoplatniť. Nemocnica tento krok obhajovala tým, že nemala na rekonštrukciu vlastné zdroje.