Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna brezy sa už začala takmer na celom území Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

V úvode uplynulého týždňa dochádzalo vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší.

Banská Bystrica 27. marca (TASR) - Peľová sezóna brezy sa už naplno rozbehla takmer na celom území Slovenska a peľ brezy bude aj v najbližších týždňoch najsilnejším a najvýraznejším alergénom v ovzduší. TASR o tom v stredu informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

V úvode uplynulého týždňa dochádzalo vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. V druhej polovici týždňa však už na väčšine územia dominoval najmä peľ brezy, ktorý dosiahol najvyššie denné koncentrácie v závere týždňa. Najvyššie denné koncentrácie namerali monitorovacie stanice v Žiline, Trnave, Bratislave a Nitre.

"Jedine v Košiciach zatiaľ peľ brezy nedosiahol alergiologicky významnú dennú koncentráciu. V ovzduší sa vyskytoval aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, peľ topoľa, jaseňa, javora, duba, hrabu a brestu. Peľ jelše a liesky sme zachytili len ojedinele, vo veľmi nízkych koncentráciách," priblížila Lafférsová.

Peľová sezóna brezy sa tak už naplno začala takmer na celom území Slovenska a aj v najbližších týždňoch bude peľ brezy najvýznamnejším alergénom v ovzduší. Stúpať budú aj denné koncentrácie javora, hrabu, duba a jaseňa.

"S peľom liesky a jelše sa stretneme už len ojedinele. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vo vyšších koncentráciách môžu vyskytnúť už len na severnom, strednom a časti východného Slovenska," dodala Lafférsová.