Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zeleným zákalom trpia asi dve percentá populácie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Výskyt ochorenia sa zvyšuje vo vyššej vekovej kategórii, kde môže dosiahnuť sedem až osem percent.

Piešťany 18. mája (TASR) – Piaty kongres Slovenskej glaukómovej spoločnosti (SGS), ktorý sa dnes začína v Piešťanoch, sa bude zaoberať najnovšími poznatkami v diagnostike, vyšetrovaní a liečbe zeleného zákalu. Celosvetovo na glaukóm trpia asi dve percentá populácie, výskyt ochorenia sa zvyšuje vo vyššej vekovej kategórii, kde môže dosiahnuť sedem až osem percent.

Úvodnou časťou kongresu je dnešné sympózium Glaukóm: včera, dnes a zajtra. Hovoriť sa bude o perspektívach pacienta s glaukómom, možnostiach monitoringu, súčasnom stave chirurgie a inovatívnej mikroinvazívnej filtračnej operácii tohto ochorenia oka. Podľa vyjadrenia vedeckej sekretárky SGS Silvie Ferkovej je dôležitým momentom pre liečbu zeleného zákalu včasné zachytenie, nakoľko v prvých fázach prebieha bez komplikácií. "Pacienti si často myslia, že glaukóm sa nedá liečiť ani operovať, čo sa nezakladá na pravde," uviedla Ferková pre TASR. Podčiarkla potrebu prísť včas k očnému lekárovi.

Na kongres spoločnosť pozvala okrem slovenských odborníkov aj prednášajúcich z Egypta, Veľkej Británie, Česka a Maďarska. Súčasťou programu je aj Glaukómová akadémia a členská schôdza SGS.