Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pluralita predražila zdravotnícky systém, myslí si ministerka

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní považuje Zuzana Zvolenská za najlepšiu investíciu do budúcnosti. Koľko by stála, nevedela povedať.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Pluralita zdravotných poisťovní predražila zdravotnícky systém. Myslí si to ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD).

V relácii O 5 minút 12 Rozhlasu a televízie Slovenska povedala, že prítomnosť súkromných zdravotných poisťovní na trhu nenaplnila očakávania, teda skvalitnenie zdravotnej starostlivosti.

"Pluralita predražila systém a nič dobré pacientom nepriniesla. Pre mňa je odrazom efektivity zdravotný stav občanov a spokojnosť pacientov," povedala Zvolenská. Odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní považuje za najlepšiu investíciu do budúcnosti. Koľko by stála, nevedela povedať.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Jej predchodca v ministerskom kresle Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že systém jednej zdravotnej poisťovne znamená návrat späť o 20 rokov. Pripomenul, že v súkromných zdravotných poisťovniach je poistených takmer dva milióny ľudí a štát podľa neho nezaujíma ich názor. Tvrdí, že treba sprísniť podmienky za akých by súkromné zdravotné poisťovne mohli čerpať zisk. Zvolenskej odporučil, aby štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu skvalitnila tak, že sa do nej poistenci vrátia.

Nakoľko majitelia súkromných zdravotných poisťovní nie sú naklonení myšlienke, že by od nich štát odkúpil poisťovne, hovorí sa o ich vyvlastnení. Uhliarik sa preto obáva arbitráží, ktoré by štát mohli vyjsť draho.

Zvolenskej pripomenul, že ešte pred niekoľkými mesiacmi mala miesto v predstavenstve poisťovne Dôvera a pýtal sa jej, prečo zmenila názor.

"Božie cesty sú nevyspytateľné a chvalabohu, že ma zaviedli aj do súkromnej zdravotnej poisťovne, pretože pán poslanec by už nemal o čom rozprávať," odpovedala Zvolenská. V Dôvere sa venovala revíznej činnosti a ako povedala, ponuku prijala, pretože išlo o vysoko odbornú činnosť.

Exminister Uhliarik nesúhlasí ani so zmenami, ktoré ide ministerstvo robiť v cenotvorne liekov. Zmena referencovania cien liekov totiž podľa neho prinesie drahší liek, Zvolenská naopak tvrdí, že ceny niektorých liekov pôjdu dole.