Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípková chorobnosť je u Slovákov na ústupe

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pokles chorobnosti na respiračné ochorenia zaznamenali v Banskobystrickom aj Košickom kraji. Pomohli tomu prázdniny.

Banská Bystrica 4. marca (TASR) – Chorobnosť na všetky ochorenia horných ciest dýchacích (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji (BBSK) v medzitýždňovom porovnaní klesla. Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, výskyt ARO je v tomto týždni nižší o vyše 20 percent a CHPO o viac ako 27 percent.

„Lekári evidujú celkovo 4402 chorých na ARO, čo predstavuje chorobnosť 1457 osôb na 100.000 obyvateľov. V prípade CHPO evidoval RÚVZ 350 chorých, čo je chorobnosť 116 ľudí na 100.000 obyvateľov,“ konkretizovala hovorkyňa.

„Aj keď počasie vlastne 'praje' rozvoju týchto chorôb, deti trávili v rámci prázdnin v našom kraji viac času vonku a nezdržiavali sa v uzavretých priestoroch škôl. Aj z toho vidno, aký je dôležitý pobyt detí na čerstvom vzduchu,“ konštatovala na margo tohtotýždňovej nižšej chorobnosti Viera Morihladková, vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ. Dodala, že napriek tomu sú v BBSK zatvorené dve materské školy (MŠ) – MŠ na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene a MŠ na Novej ulici v Lieskovci.

Najviac chorých na ARO i CHPO zaznamenali podľa Tolnayovej lekári v okresoch Zvolen, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Revúca. „Z hľadiska veku je najviac chorých medzi ekonomicky činným obyvateľstvom (1540), najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov (944) a vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných detí (882),“ povedala hovorkyňa a doplnila, že najnižší počet chorých je medzi seniormi.

Chorobnosť na respiračné ochorenia v Košickom kraji klesla o takmer 14 percent



Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji v priebehu tohto týždňa klesla o 13,9 percenta. Informoval o tom košický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Lekári hlásili v 9. kalendárnom týždni celkovo 6948 ochorení. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí do päť rokov.

Z celkového počtu bolo 470 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Komplikovaný priebeh chorôb bol u 100 osôb, najčastejšie išlo o zápaly prínosových dutín.

Tzv. chrípkové prázdniny mali v kraji tento týždeň v deviatich materských školách, a to v okresoch Košice II, Košice-okolie, Spišská Nová Ves, Trebišov po dve školy a v okrese Košice IV ich mala jedna škola. Dočasne zatvorená bola pre chorobnosť aj jedna základná škola v okrese Spišská Nová Ves.