Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet chrípkových ochorení v Banskobystrickom kraji stúpol

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pre vysoký počet chorých detí však bolo v rámci kraja prerušené vyučovanie v piatich školách.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) – Počet akútnych respiračných ochorení (ARO) sa počas minulého týždňa v Banskobystrickom kraji zvýšil, mierny pokles bol zaznamenaný v prípade chrípkových ochorení (CHPO). Pre vysoký počet chorých detí však bolo v rámci kraja prerušené vyučovanie v piatich školách.

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, v minulom týždni evidoval úrad v absolútnych číslach vyše 6494 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 1882 na 100.000 obyvateľov. „Z tohto počtu je 790 prípadov chrípky, či chrípke podobných ochorení, čo je chorobnosť 229 prípadov na 100.000 obyvateľov,“ doplnila.

Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji je v okresoch Lučenec (866), Veľký Krtíš (840), Rimavská Sobota (793) a Zvolen (710). Počet chorých na CHPO je najvyšší v okresoch Veľký Krtíš, Zvolen, Lučenec a Revúca.

Vyučovanie z dôvodu vysokého počtu chorých detí je prerušené v MŠ Ľ. Fullu vo Zvolene, v Základnej a materskej škole v Hontianskych Tesároch, okres Krupina, Spojenej škole v Detve a v MŠ Gortva, okres Rimavská Sobota.

Uvedené analýzy spracoval RÚVZ na základe údajov z hlásení 63 všetkých percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov pre dospelých. Výskyt ARO v Banskobystrickom kraji je oproti predchádzajúcemu týždňu vyšší o 8 percent, počet chorých na chrípku je nižší o 14 percent. V medziročnom porovnaní je však počet chorých v prípade ARO vyšší o 20 a CHPO až o 65 percent.