Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pohlavnou chorobou sa vlani nakazili stovky Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Diagnóza syfilis sa zistila v 362 prípadov. Išlo o 222 mužov a 140 žien, z toho sedem bolo tehotných. Pacienti boli najčastejšie vo veku 15 až 34 rokov.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Slovákov, ktorí sa nakazili prenosne pohlavnou chorobou, vlani podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií pribudlo. Lekári nahlásili 2136 pacientov. Rok predtým to bolo 1055 prípadov. Hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla však upozorňuje, že údaje sa po novom zbierali od všetkých a nielen od dermatovenerológov.

Diagnóza syfilis sa zistila v 362 prípadov. Išlo o 222 mužov a 140 žien, z toho sedem bolo tehotných. Pacienti boli najčastejšie vo veku 15 až 34 rokov. "Najväčší počet pacientov v prepočte na 100.000 obyvateľov bol podobne ako v predchádzajúcom roku v Bratislavskom a Košickom kraji. Najmenší počet prípadov evidovali v Banskobystrickom kraji," priblížil Bubla.

Ešte častejšie lekári diagnostikovali gonokokovú infekciu, teda kvapavku. Nakazilo sa ňou 326 mužov a 98 žien. Išlo o rovnaké vekové skupiny ako v prípade syfilisu. Najviac prípadov bolo v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Lekári tiež nahlásili 1348 prípadov iných prevažne sexuálne prenosných chorôb. Išlo napríklad o sexuálne prenášané chlamýdiové choroby, trichomonózu, anogenitálne infekcie herpetickými vírusmi, akútnu hepatitídu B či kandidózu.