Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poistenci Dôvery sa o schválení hospitalizácie dozvedia cez sms

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Poistenci najskôr dostanú správu o tom, či ich nemocnica na zákrok nahlásila do poisťovne, čo sa zvyčajne deje do 48 hodín.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Poistenci súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera sa po novom dozvedia o schválení plánovaného zákroku v nemocnici prostredníctvom sms.

Najprv dostanú správu o tom, či ich nemocnica na zákrok nahlásila do poisťovne, čo sa zvyčajne deje do 48 hodín. Druhú SMS správu dostanú v prípade schválenia hospitalizácie a následne čakajú na termín nástupu, ktorý určí nemocnica. Poistenci si môžu tiež zvoliť informovanie emailom alebo odkazom v elektronickej pobočke.

Podľa šéfa poisťovne Martina Kultana v súčasnosti poistenci čakajú na zákroky najmä z kapacitných dôvodov. Priblížil, že Dôvera má asi na sedem mesiacov naplánovaných pacientov, ktorí majú schválenú liečbu, ale nie sú zatiaľ zoperovaní a liečení.

Poukázal, že do budúcna bude potrebná zmena legislatívy, keďže súčasné čakacie zoznamy sú neprehľadné, nepresné a nenachádzajú sa nich všetci pacienti. V súčasnosti sú dostupné oficiálne informácie o čakacích listinách v súvislosti s povinnosťou evidovať pacientov podľa diagnóz vedených vo vyhláške. Má však ísť len o zlomok z celkového počtu pacientov, ktorí na zákrok čakajú. Vyhláška hovorí o šiestich skupinách diagnóz a 20 konkrétnych výkonoch.