Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Neposlušných pacientov väčšinou lekári nehlásia, upozornila Dôvera

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pokiaľ pacient porušuje liečebný režim, môže mu dať poisťovňa liečbu preplatiť.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Prichytiť nezodpovedného pacienta "na hruškách" je podľa zdravotnej poisťovne Dôvera takmer nemožné. "Neznamená to, že máme na Slovensku samých zodpovedných pacientov. Lekári nám takéto prípady takmer vôbec nenahlasujú," uviedla PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. Pokiaľ pacient porušuje liečebný režim, môže mu dať poisťovňa liečbu preplatiť.

Väčšina hlásení o porušení liečebného režimu sa podľa Šimunovej však týka prípadov, keď pacient ukončí hospitalizáciu na vlastnú žiadosť, hoci ho lekári upozornia na dôsledky. "Druhé najčastejšie sú hlásenia o matkách, ktoré svojvoľne opustia pôrodnicu po pôrode, a tretím je svojvoľný odchod z protialkoholickej liečebne," priblížila.

Problémy však môžu nastať aj inokedy, napríklad keď diabetici pijú alkohol. "Pokiaľ si cukrovkár nedá pozor na množstvo alkoholu a jeho druh, môže spôsobiť vrásky na čele nielen príbuzným, ale aj záchranárom. Takýto nezodpovedný pacient by mal výjazd záchranky a následnú zdravotnú starostlivosť platiť z vlastného vrecka," skonštatovala Šimunová.

Poukázala však na to, že aj keď lekári pacienta nahlásia, nie vždy poisťovňa náklady vymôže späť. "Evidujeme prípad pacienta, ktorého priniesli do nemocnice s ťažkými závratmi. Bol opitý a lekári zistili, že užíva antibiotiká. Advokát pacienta nenašiel v príbalovom letáku antibiotík zmienku o nevhodnom účinku alkoholu a antibiotík. Pacient vyhral. Či aj jeho zdravie, je otázne, no ostatní poistenci sa mu poskladali na účet v nemocnici," zhrnula Šimunová.