Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ak sa dieťa pomočuje, večer by už vôbec nemalo piť

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rodič by mal u takého dieťaťa dbať na pitný a spánkový režim.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Odborníci upozorňujú, že nástup do školy môže byť pre dieťa natoľko stresujúci, že sa v noci začne pomočovať. Často sa objaví u tých, ktoré prežívajú šťastné detstvo. "Netreba čakať, kým dieťa z toho vyrastie. Jeho psychika sa môže dovtedy poškodiť a spôsobí mu problém na celý život," radí detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová.

Nočné pomočovanie samo zmizne u jedného až dvoch detí z desiatich. V dvoch percentách prípadov tento problém pretrváva aj v dospelosti. Deti s pomočovaním sú podľa psychiatričky nahnevané a depresívne, môžu mať veľké problémy pri plnení školských povinností, ako aj pri kontakte s kamarátmi.

Rodič by mal u takého dieťaťa dbať na pitný a spánkový režim. Príjem tekutín treba obmedziť poobede a večer, po 17.00 h by deti nemali piť vôbec. Ak bude dieťa veľmi smädné, rodič by mu mal dovoliť tri až štyri hlty čistej vody. Dieťa by malo chodiť do postele v rovnakom čase a do vyvetranej miestnosti. Odporúča sa, aby sa tesne pred spaním vymočilo a dôležitá je aj pravidelnosť v chodení na záchod cez deň. Ak tieto rady nedokážu nočné pomočovanie úplne vyliečiť, lekár obvykle navrhne medikamentóznu liečbu.

Príčina vzniku nočného pomočovania je podľa odborníkov často fyziologická a ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. O nočnom pomočovaní hovoríme, ak dochádza k úniku moču u detí starších ako päť rokov. Výdaj moču počas dňa dokážu deti kontrolovať okolo tretieho roku života, neskôr to dokážu aj v noci.