Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poplatky v nemocnici v Malackách sú podľa aktivistov nehoráznym mýtom

Radoslav Herda Foto: TASR/Martin Baumann

V otvorenom liste preto Kollár spolu s ďalším signatárom Radoslavom Herdom vyzývajú riaditeľa Nemocnice Malacky Petra Kalenčíka, aby poplatky okamžite zrušil.

Bratislava/Malacky 19. júna (TASR) – Vyberanie poplatkov od pacientov v Nemocnici Malacky je nehorázny výber mýta, ktorý je potrebné okamžite zrušiť. Otvorený list s touto výzvou dnes riaditeľovi nemocnice adresovali Signatári občianskych aktivít, ktorí sú známi aj svojim úsilím o zrušenie spoplatneného parkovania pri bratislavských nemocniciach.

Poplatok za vstup, ktorý sa prezentuje ako poplatok za nadštandardné služby, je obyčajným poplatkom za vstup do ambulancií, ktorý slúži len na dofinancovanie zdravotnej starostlivosti, ktorú si pacienti už platia prostredníctvom zdravotného poistenia," zdôraznil pre TASR jeden zo signatárov otvoreného listu Miroslav Kollár. "Pre takýto poplatok neexistuje žiadny legislatívny podklad, je proti verejnému záujmu a prieči sa dobrým mravom," dodal.

Hovorkyňa Nemocnice Malacky Zuzana Kovaľová v reakcii pre TASR uviedla, že zdravotnícke zariadenie sa riadi platnou legislatívou a že poplatky sa platia za nadštandardné služby spojené s poskytovaním v špecializovanej ambulantnej starostlivosti a na rádiodiagnostickom oddelení.

"Sú v nej zahrnuté služby klientských centier, služby call centra, pitný režim v čakárňach či sms notifikácia, ktorá upozorňuje pacienta 48 hodín pred jeho objednaným vyšetrením," uviedla Kovaľová. Pripomenula rovnako, že od týchto poplatkov sú oslobodené viaceré skupiny pacientov, medzi nimi napríklad klienti Domovov sociálnych služieb, hospitalizovaní pacienti, pacientky gynekologických ambulancií či pacienti na pohotovostiach. Výsledkom zavedenia tohto systému manažmentu pacienta bolo podľa hovorkyne zníženie počtu prepadnutých termínov, na ktoré sa pacienti objednali a nakoniec nedostavili. "Z počtu 1000 termínov mesačne sa nám týmto nastavením podarilo znížiť na počet 100 mesačne. To následne spôsobilo zníženie čakacích dôb," informovala Kovaľová.

Nemocnica s poliklinikou v Malackách je regionálnym zdravotníckym zariadením, ktoré poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre 80.000 obyvateľov spádového regiónu Záhorie a širšie okolie. Ročne ju využije viac ako 180.000 pacientov. Bratislavský samosprávny kraj prenajíma od roku 2004 túto nemocnicu súkromnej spoločnosti Nemocničná, a. s.